Pionono uit Puerto Rico

De feestdagen komen eraan! Organiseer je een hapjesbuffet of wil je een (makkelijk) gerechtje meenemen naar familie? Maak dan deze pionono’s. Dit bijzondere hapje uit Puerto Rico zal iedereen verrassen! Het is een rolletje gemaakt van bakbanaan en gevuld met gekruid gehakt. Het contrast van zoete en hartige smaken in dit recept is heerlijk.

De jalapeño peper maakt dit gerechtje lekker pittig, maar als er kinderen mee eten kun je dat natuurlijk ook weglaten. Of maak een aparte kindervulling met mild gekruid gehakt. De pionono’s kun je prima (een dag) van tevoren maken en op de avond zelf even verwarmen in de oven of magnetron.

Wat is een pionono?

De pionono is ontstaan in Santa Fe in Spanje. Daar was in 1897 een banketbakker die een nieuw gebakje maakte en dat vernoemde naar Paus Pio Pius IX (Pío Nono). Het traditionele zoete gebakje pionono bestaat uit een dunne laag cake dat wordt opgerold en wordt gevuld met een zoete vulling en room. Leuk detail: de banketbakkerswinkel ‘Pastelería Isla Santa Fe’ bestaat nog steeds.

In Zuid-Amerika worden ook hartige vullingen gebruikt voor de pionono, zoals kip, ham of tonijn. De pionono gemaakt met bakbanaan en gehakt (picadillo) is een klassiek gerecht uit Puerto Rico en is een echte specialiteit van dat land.

Een paar tips

  • Gebruik rijpe bakbananen, die zien eruit zoals op het plaatje hieronder.
    De bananen mogen niet zwart zijn, dan zijn ze overrijp en niet geschikt.

    Bakbanaan

    Bakbanaan

  • De pionono wordt gevuld met een gehaktmengsel. Zorg ervoor dat de vulling niet te nat is, want dan valt de pionono uit elkaar tijdens het bakken.
  • Gebruik geen cocktailprikkers maar tapasprikkers (bijvoorbeeld van bamboe) om de pionono vast te zetten. Cocktailprikkers zijn nameenet iets te kort. Je kan ook satéstokjes gebruiken en die afbreken op de juiste lengte. Vergeet niet vóór het serveren alle stokjes te verwijderen.

    Tapas bamboe-prikkers

    Tapas bamboe-prikkers

Pionono

  • Opdieningen: 6
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten voor 12 stuks:

  • 3 rijpe bakbananen
  • 450 gram gehakt
  • 1 ui
  • 1/2 groene paprika
  • 1/2 rode paprika
  • 150 gr (4 tot 5 eetlepels) tomatenblokjes
  • 1 jalapeño peper (zonder zaadjes), fijngesneden
  • 15 groene olijven zonder pit
  • 3 tenen knoflook
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 2 tl komijn poeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • zout en zwarte peper
  • handje verse koriander, gewassen en fijngesneden
  • olijfolie en koolzaadolie

Extra nodig:

  • tapas prikkers
  • keukenpapier

Bereiding:

Maak de gehaktvulling:

  1. Snijd de ui en paprika’s in kleine blokjes.
  2. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en paprika blokjes op middelhoog vuur tot ze glazig en zacht zijn.
  3. Voeg de geperste knoflook toe en bak zachtjes mee (de knoflook mag niet verbranden).
  4. Voeg de jalapeño peper en de kruiden toe (knoflookpoeder, kaneelpoeder, komijn, oregano)* en bak deze een minuutje mee.
  5. Voeg het gehakt toe en roerbak tot het bruin is.
  6. Doe de tomatenblokjes en de koriander erbij en breng het op smaak met zout en peper.
  7. Zet het vuur laag en laat het mengsel zachtjes pruttelen, zo’n 10 minuten.

Maak de pionono’s:

  1. Haal de schil van de bakbananen en snijd de bananen in de lengte in lange dunne plakken van ongeveer 5 mm.
  2. Verhit een flinke laag koolzaadolie in een grote koekenpan en bak de bananen goudbruin.
  3. Laat de plakken uitlekken op keukenpapier.
  4. Neem een plak banaan en vorm een rondje. Steek met 2 of 3 prikkertjes kruislings door de banaan zodat het rondje stevig vast zit.

    Prik de bakbanaan vast met houten prikkers

  5. Vul het rondje met de gehaktvulling: leg het rondje op je handpalm en vul eerst de ene kant, dan omdraaien en de andere kant vullen. Druk de vulling stevig aan.
    Let op dat de vulling er niet uitvalt en gebruik een spatel of kaasschaaf om de pionono’s op een bord te leggen.
  6. Kluts in een kommetje 2 eieren los met wat zout en peper.
  7. Bestrijk met een kwastje de bovenkant van de pionono met het eimengsel (mag lekker dik want het ei maakt de pionono stevig!).
  8. Verhit olie in een koekenpan (of gebruik dezelfde pan waar je de bananen in hebt gebakken)
  9. Schuif de pionono voorzichtig op een spatel of kaasschaaf en laat zachtjes in de het olie glijden op de kant waar het eimengsel zit.
  10. Terwijl de pionono aan het bakken is, bestrijk je ook de andere kant met ei. Na 1 minuutje draai je de pionono voorzichtig om en bak je de andere kant ook 1 minuut.
  11. Haal de pionono’s uit de pan en serveer ze warm.

Foodie Fredi tip:
Je kunt de kruiden ook vervangen door 1,5 eetlepel kant-en-klare picadillo kruiden, bijvoorbeeld van Jonnie Boer. Daar zit geen zout in, dus die moet je dan nog wel even toevoegen.

Geef een reactie!