Falafel met romige tahinsaus en salade

Ik was laatst op de Bazaar in Beverwijk en daar heb ik zó’n heerlijk broodje falafel gegeten! Ik ben direct op zoek gegaan naar een goed recept om daarna lekker te gaan food-shoppen. Want dit wilde ik graag eens thuis proberen te maken. En dat was makkelijker dan ik dacht! Ik heb gekozen voor een romige tahinsaus voor erbij.


Kikkerwten in blik of gedroogd?

kikkererwten

kikkererwten

Falafel is gemaakt van kikkererwten. Die kan je in blik kopen of gedroogd. De gedroogde kikkererwten moet je vóór gebruik eerst een nachtje laten weken in water. Voordeel is dat ze meer smaak hebben, maar je moet dus wel de dag van tevoren al beginnen. Ben je meer een last-minute-kok, dan is de blikversie ook natuurlijk ook prima. Kikkererwten zitten vol eiwitten, ijzer en vitamine B en daarom zijn ze de perfecte keuze als je op zoek bent naar een lekkere én gezonde vleesvervanger.

Tahinsaus

Tahin (of tahini) is sesampasta, gemaakt van sesamzaadjes. Populair in de Midden-Oosterse keuken, denk aan gerechten zoals hummus en baba ghanoush. Tahinsaus smaakt heerlijk bij groente, vlees en vis en je kan zelf naar hartenlust variëren met de ingrediënten. De dikke pasta moet je met water verdunnen tot de gewenste dikte en dan op smaak brengen met citroensap, knoflook en kruiden naar keuze. In dit recept heb ik mayonaise toegevoegd, maar je kan ook yoghurt gebruiken.

Falafel met tahinsaus en salade

  • Opdieningen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten voor 12 stuks:

Voor de falafel:

  • 400 gram kikkererwten
  •  1 kleine ui
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel harissa ( of een snufje chilipoeder) of meer naar smaak
  • 1 ei
  • handje verse bladpeterselie
  • handje verse koriander
  • sap van een ½ citroen
  • 1,5 eetlepel bloem
  • olie om in te bakken (arachideolie of olijfolie)
  • Peper en zout

Voor de tahinsaus:

  • 3 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 eetlepel mayonaise
  • sap van ½ citroen
  • 1-2 eetlepels lauw water
  • 1 klein teentje knoflook, geraspt of geperst
  • zout en peper

Voor de salade:

  • Romeinse sla
  • ½ groene paprika, in reepjes gesneden
  • 1 rode ui, in dunne ringen gesneden
  • handje kersttomaatjes, gele en rode, gehalveerd
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel verse munt, fijngesneden
  • 1 eetlepel verse peterselie, fijngesneden
  • zout en peper

Voor erbij:

  • platbrood of pitabrood

Bereiding:

  1. Spoel de kikkererwten af met water en laat uitlekken.
  2. Meng de kikkererwten in een keukenmachine samen met de knoflook, harissa, het citroensap, komijnpoeder, korianderpoeder, verse peterselie en koriander, bloem, 1 ei en wat zout en peper.
  3. Is het mengsel nog te nat, voeg dan wat extra bloem toe.
  4. Maak balletjes ter grootte van een pingpong bal en druk ze iets plat.
  5. Laat de falafel een half uurtje opstijven in de koelkast.
  6. Maak ondertussen de tahinsaus: meng de tahinpasta met de knoflook, citroensap, zout en peper en water. Roer tot een gladde saus. Voeg water toe als de saus te dik is. Roer de mayonaise erdoor. Zet weg tot gebruik.
  7. Maak de saladedressing: meng de olijfolie met het citroensap, peterselie, munt, zout en peper. Zet weg tot gebruik.
  8. Bak de falafel in een koekenpan aan weerszijden goudbruin in wat olie (2-3 minuten).
  9. Maak de salade: meng de sla met de paprika, ui en tomaatjes en giet de saladedressing erover.

Serveer de falafel met de salade en platbrood of pitabrood.

1 reactie

Geef een reactie!