Thaise viskoekjes

Het is me eindelijk gelukt om Thaise viskoekjes te maken! Ik bestel deze altijd bij de Thai, maar nu weet ik het recept en ze smaken geweldig. Viskoekjes (Tod man pla) zijn populair in Thailand als snack of voorgerechtje. Tod betekent gefrituurd en man pla is vissaus. Gebruik voor deze viskoekjes lekkere verse vis zoals kabeljauw of schelvis en ga vooral ook even langs de toko voor vers limoenblad.

Limoenblad: kaffirlime

Limoenblad is een fantastisch ingrediënt uit de Aziatische keuken, ook bekend als:  kaffirlimoen blaadjes, citroenblad, daun djeroek poeroet (Indonesisch) en bai makrut (Thais). Het is het blad van de struik waar (keffir)limoenen aan groeien. De blaadjes ruiken en smaken sterk naar frisse limoen. De blaadjes kun je in zijn geheel meestoven in curry’s en soepen. Het is echter te taai om zo op te eten, dus wel aan het einde van de bereiding  uit het gerecht verwijderen.

Limoenblad

Limoenblad

Voor deze viskoekjes moet je de nerf uit het blad snijden en het blad vervolgens in hele fijne reepjes snijden. Gebruik in dit recept niet de gedroogde variant. Als je geen limoenblad in huis hebt, kun je het eventueel vervangen door het sap van 1 limoen.

Je kunt limoenblad kopen bij de Oosterse supermarkt (Toko).  Verse blaadjes zijn het lekkerst, maar uit de vriezer is ook prima.

Thaise viskoekjes

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Dit zijn je boodschappen:

  • 450 stevige witte visfilet (bijvoorbeeld kabeljauw of schelvis)
  • 1 el vissaus
  • 1 ei
  • 1 el Thaise rode curry pasta
  • handje verse koriander (grof gesneden)
  • 1 rode peper
  • 2 tenen knoflook (geperst)
  • 2 cm verse gemberwortel  (geschild en geraspt)
  • 4 verse kaffir limoenblaadjes, steeltje en middennerf verwijderd en heel dun gesneden (of gebruik het sap van 1 limoen)
  • 75 gr sperzieboontjes, in hele dunne plakjes gesneden
  • 4 lente-uitjes, in dunne plakjes gesneden
  • arachide olie om in te frituren
  • zoete chilisaus, voor erbij

Ook handig:

  • Keukenmachine

Zo maak je het:

  1. Verwijder eventuele graten en snijd het visvlees in grove stukken
  2. Pureer de vis kort in een keukenmachine, ongeveer 3 seconden
  3. Voeg de currypasta, vissaus, het ei, rode peper, knoflook, gember, korianderblaadjes en de limoenblaadjes toe en pureer alles tot een glad mengsel.
  4. Haal het mes van de keukenmachine uit de kom en roer met een lepel de plakjes sperzieboon en lente-ui door het vismengsel
  5. Maak je handen een beetje nat (zodat het vismengsel niet gaat plakken) en vorm 12 dunne, platte koekjes
  6. Verhit 3 cm olie in een wok of koekenpan en frituur de viskoekjes ongeveer 4 minuten (2 minuten per kant). Niet allemaal tegelijk, 4 tot 6 koekjes per keer.
    Zo worden ze mooi bruin.
  7. Laat de viskoekjes uitlekken op keukenpapier.
  8. Serveer met zoete chilisaus of komkommersalade

Advertenties

1 reactie

  1. philogirl says:

    Lekker!

    Van: Foodie Fredi Beantwoorden – Aan: Foodie Fredi Datum: zondag 2 juli 2017 16:25 Aan: Onderwerp: [New post] Thaise viskoekjes

    Foodie Fredi posted: “Het is me eindelijk gelukt om Thaise viskoekjes te maken! Ik bestel deze altijd bij de Thai, maar nu weet ik het recept en ze smaken geweldig. Viskoekjes (Tod man pla) zijn populair in Thailand als snack of voorgerechtje. Tod betekent gefrituurd en man pl”

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: