Tajine met zeevruchten en feta

Heb je wel eens in een tajine gekookt? Echt een aanrader! Je kunt ze kopen op De Bazaar, bij de Xenos of bestel er eentje bij bol.com. Je maakt er de lekkerste stoofgerechten mee. Zoals deze heerlijke Marokkaanse stoofschotel met zeevruchten, garnalen en feta kaas. Heel gemakkelijk om te maken en lekker gezond met veel groenten. Serveer de tajine met een yoghurt-sausje, couscous en Turks brood.

Koken in een tajine

Een tajine is dikke (aardewerken) schaal met een hoge kegelvormige deksel. Het is een traditionele kookpot uit Noord-Afrika en wordt gebruikt voor het bereiden van stoofpotten. Tajine betekent dan ook ‘suddergerecht’.

Tajine

Tajine

Dankzij de kegelvormige vorm condenseert bijna alle stoom tegen het deksel en druipt weer op het gerecht. Hierdoor hoeft er nauwelijks vet of water toegevoegd te worden, de ingrediënten koken in hun eigen kookvocht. Zo krijg je een heerlijke saus!

Als je de tajine voor het eerst gebruikt, dan moet je deze eerst 24 uur in water laten weken, om te voorkomen dat de tajine gaat barsten tijdens het koken. Daarna kun je de tajine gebruiken op het gasfornuis, in de oven of op een houtskoolvuur buiten. Ga je op gas koken? Zet er dan een vlamverdeler of sudderplaatje onder.

Je kunt veel verschillende gerechten klaarmaken in de tajine, zowel vlees, vis als groenten. Je serveert het gerecht direct uit de schaal.

Tajine met zeevruchten en feta

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 400 gr zeevruchten (bijvoorbeeld gemengde zeevruchten, mosselen of inktvis) – indien uit de diepvries dan eerst ontdooien
  • 12 grote gekookte garnalen, ongepeld – indien uit de diepvries dan eerst ontdooien
  • 2 blikjes gepelde tomaten of tomatenblokjes (á 400 gr)
  • 1 grote ui, heel fijn gesneden
  • 3 teentjes knoflook, geperst
  • ½ courgette, in kleine blokjes gesneden
  • 1 rode paprika, in kleine blokjes gesneden
  • klein blikje kikkererwten (á 150 g), uitgelekt
  • handje zwarte olijven, heel of in plakjes gesneden
  • 50 gr feta kaas
  • 1 el ras-el-hanout
  • 1 tl harissa of een (gedroogd) rood pepertje
  • olijfolie
  • zout en peper
  • bosje verse koriander, de blaadjes grof gehakt
  • garnering: schijfjes citroen

Extra nodig:

  • Tajine

Voor erbij:

  • Turks brood en/of couscous
  • yoghurt-sausje (zie tip onderaan)


Bereiding:

  1. Doe een scheutje olijfolie in de tajine en verwarm op middelhoog vuur (kook je op gas, gebruik dan een vlamverdeler).
  2. Voeg de gesneden uien toe en de geperste knoflook en bak al roerend 2-3 minuutjes tot de ui glazig is.
  3. Voeg de blokjes paprika en courgette toe en bak nog eens 2 minuten.
  4. Voeg de tomaten uit blik toe samen met de olijven, harissa en 1 volle eetlepel ras-el-hanout, een snufje zout en wat peper.
  5. Roer goed door en breng aan de kook.
  6. Zet de deksel op de tajine en laat de saus 15 minuten zachtjes koken. Af en toe roeren en checken of het niet te hard gaat en niet aanbrandt.
  7. Voeg de zeevruchten, kikkererwten (zonder vocht) en 2/3e van de verse koriander toe en roer dit door de saus.
  8. Laat dit nog 10 minuten zachtjes doorkoken, met de deksel op de tajine.
  9. Roer voor de laatste keer en leg dan de gekookte garnalen in een ring bovenop de saus. Verwarm nog ongeveer 5 minuten en haal de tajine van het vuur.
  10. Brokkel de feta eroverheen en garneer met de overgebleven blaadjes koriander en schijfjes citroen.

Lekker met Turks brood en/of couscous!

Foodie Fredi tip:
Maak een sausje van 4 el (magere) yoghurt en 1 tl harissa en serveer dat erbij

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: