Ananas gevuld met gebakken rijst

Dit heerlijke rijstgerecht komt uit de Thaise en Caribische keuken. Ik heb een vegetarische variant gemaakt met cashewnoten, maar je kunt er ook prima garnalen of kip aan toevoegen als je daar zin in hebt. Serveer de rijst in een halve ananas…het is een feestje op je bord!

Restje rijst…niet weggooien!

De beste gebakken rijst maak je met rijst van de vorige dag, dat al een nachtje in de koelkast heeft gestaan. Dit is dus een ideaal recept om een restje rijst op te maken.

Ananas gevuld met gebakken rijst

  • Aantal personen: 2
  • Tijd: 20 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 200 gr. gekookte rijst (maak dit een dag van tevoren en zet in de koelkast)
  • 1 verse ananas
  • 1 rode paprika, in blokjes gesneden
  • 1 wortel, in kleine blokjes gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 tl gember, geraspt
  • 3 sjalotjes (of 1 ui), fijngesneden
  • 2 rode rawit pepertjes (te vervangen door Spaanse peper)
  • 1 el sojasaus
  • 2 theelepels kerriepoeder (pikant)
  • 2 eieren
  • 1 handje cashewnoten (geroosterd en ongezouten)
  • 2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
  • 1 handje verse koriander
  • zout en (witte) peper
  • wok(olie)

Bereiding:

  1. Maak de rijst een dag van te voren en bewaar in de koelkast, of gebruik een restje van de vorige dag.
  2. Halveer de ananas in de lengte (met het groene blad er nog aan).
  3. Hol de ananas uit en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes, bewaar deze. Je moet een rand overhouden van ongeveer 2cm. De harde kern in het midden gooi je weg.
    Klik hier voor een uitlegfilmpje.
  4. Dep de uitgeholde ananas droog met keukenpapier.
  5. Verhit 1 eetlepel olie in een wok of grote koekenpan.
  6. Voeg de sjalotjes, knoflook, gember en pepertjes toe. De rawit pepers hoef je niet te snijden, je bakt ze in hun geheel mee. Laat 1-2 minuutjes zachtjes bakken.
  7. Voeg de blokjes paprika, blokjes wortel , kerriepoeder, zout en witte peper (naar smaak) toe en bak ook deze even mee.
  8. Voeg de gekookte rijst toe en bak op hoog vuur, af en toe omscheppen.
  9. Maak een kuiltje in het midden of schuif de rijst naar de zijkant van de pan. Breek in het kuiltje 2 eieren. Blijf het ei roeren totdat deze gestold is. Roer het ei dan door de rijst.
  10. Doe de sojasaus erbij en roer goed door. Proef en voeg naar smaak meer sojasaus toe.
  11. Doe als laatste de blokjes ananas erbij (in heb ongeveer de helft gebruikt en de rest bewaard voor een fruitsalade) en verwarm het gerecht.
  12. Vul de ananashelften met de rijst en garneer met lente-ui, cashewnoten en verse koriander. De rawit pepertjes leg je bovenop.

    Ananas gevuld met gebakken rijst

    Ananas gevuld met gebakken rijst

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: