Empanada’s met lamsgehakt en mangochutney

Een empanada is een snack van gevulde deegwaar. Vooral heel populair in Zuid-Amerika. De naam komt van het Spaanse woord ‘empanar’, dat inpakken betekent. Empanadas kun je met van alles vullen: vis, vlees, groente, kaas. Je kunt je er helemaal op uitleven. Ik heb een heerlijke vulling bedacht met een Oosters tintje: lamsgehakt, zoete aardappel en zelfgemaakte mangochutney. Met een frisse dipsaus van zure room. Bij mij thuis waren ze heel snel op…

Empanada-deeg

In mijn recept heb ik kant-en-klaar deeg voor hartige taart gebruikt. Lekker makkelijk uit de diepvries. Je kan het deeg natuurlijk ook zelf maken. Meng dan 200 gram bloem met 100 gram boter, 1 ei en een snufje zout en kneed dit tot een deeg, voeg op het eind 2 eetlepels water toe. Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.

Empanada's met lamsgehakt en mangochutney

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten voor 8 stuks:

Voor de mangochutney:

  • 1 mango, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 rode peper, zaadjes verwijderd en in dunne ringen gesneden
  • 2-3 cm gember, geschild en fijngesneden
  • 2 kruidnagels
  • 150 gram suiker
  • sap van 1 citroen
  • scheutje olijfolie

Voor de empanada’s:

  • 8 plakjes deeg voor hartige taart
  • 150 gram lamsgehakt
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 zoete aardappel, in kleine blokjes gesneden
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl kaneelpoeder
  • 2 el verse korianderblaadjes, grof gesneden
  • 30 gr geraspte kaas (cheddar of oude kaas)
  • peper en zout
  • scheutje olijfolie
  • 2 eidooiers, geklutst
  • paprikapoeder

Voor de dipsaus:

  • 3 el zure room
  • 1 el mangochutney

Extra nodig:

  • Bakpapier


Bereiding:

Mangochutney maken:

  1. Doe een scheutje olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook ongeveer 3 minuten op zacht vuur
  2. Voeg de gember en rode peper toe en bak nog even 2 minuten mee.
  3. Doe de mangostukjes erbij, samen met de suiker en de kruidnagels.
  4. Laat het mengsel 30 minuten zachtjes inkoken.
  5. Voeg het citroensap toe en een snufje zout.
  6. Laat nog 5-10 minuten inkoken tot de gewenste dikte.
  7. Verwijder de kruidnagels uit de chutney en laat afkoelen.

Vulling maken:

  1. Doe een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook, ongeveer 3 minuten.
  2. Voeg het gehakt toe en bak even mee (tot het rul is).
  3. Voeg de blokjes zoete aardappel toe, komijnpoeder, kaneelpoeder en wat zout en peper.
  4. Laat het mengsel 7 minuten zachtjes bakken, totdat de blokjes zoete aardappel gaar zijn.
  5. Zet het vuur uit en roer de geraspte kaas, 2 eetlepels mangochutney en de korianderblaadjes door de vulling.
  6. Laat de vulling afkoelen.

Empanada maken:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden en laat het bladerdeeg ontdooien.
  2. Bestrooi je werkblad met wat bloem en steek met een vorm of een glas een groot rondje uit elk plakje deeg.
  3. Bestrijk de randjes met eigeel.
  4. Leg wat gehaktvulling in het midden en vouw het deeg over de vulling dicht.
  5. Druk de randjes met een vork aan.
  6. Bestrijk de empanada’s met eigeel en strooi er een beetje paprikapoeder overheen.
  7. Leg de empanada’s op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in het midden van de oven in ca. 20 minuten goudbruin en gaar.

Serveer met een dipsaus van 3 eetlepels zure room, gemengd met 1 eetlepel van de zelfgemaakte mangochutney.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: