Humus

Deze smakelijke dipsaus van kikkererwten kocht ik vroeger altijd kant-en-klaar in de winkel. Maar gelukkig weet ik inmiddels dat je het heel makkelijk zelf kunt maken en veel lekkerder! Serveer de humus met Turks/Marokkaans brood of gesneden rauwkost zoals wortel, paprika, komkommer of bleekselderij.


Tahin: sesampasta

Humus dankt zijn karakteristieke smaak aan tahin (ook wel tahini genoemd). Dit is een pasta gemaakt van sesamzaad. Het wordt vooral gebruikt in gerechten uit het Midden-Oosten. Je kunt het zelf maken van sesamzaadjes maar ik koop het altijd in potjes bij de toko, Turkse winkel, biologische winkel of betere supermarkt (Albert Heijn bijvoorbeeld).

Humus

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 blikje kikkererwten (300 gr)
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • sap van een halve citroen
  • olijfolie
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • paprikapoeder
  • (cayenne)peper en zout

Extra nodig:

  • Blender of keukenmachine

Bereiding:

  1. Giet de kikkererwten af maar bewaar het vocht.
  2. Houd een paar kikkererwten (ongeveer een eetlepel) apart, die gebruik je straks voor de garnering.
  3. Doe de overige kikkererwten in een blender of keukenmachine, samen met de tahin, knoflook, citroensap, komijnpoeder, een scheutje van het opgevangen vocht, een scheutje olijfolie en peper en zout.
  4. Pureer het mengsel tot een smeuïge massa. Als de humus te dik is, dan kun je nog wat extra olijfolie en/of vocht van de kikkererwten toevoegen.
  5. Proef de humus. Smaakt het flauw? Voeg dan naar smaak extra zout, peper of citroensap toe.
  6. Doe de humus in een plat schaaltje of bordje en leg een paar kikkererwten in het midden.
  7. Bestrooi met een beetje paprikapoeder en druppel wat olijfolie eroverheen.

Serveer de humus met gesneden rauwkost (wortel, paprika, komkommer, bleekselderij) of Turks/Marokkaans brood.

Foodie Fredi tip:
Gebruik cayennepeper in plaats van gewone peper, voor extra pit!

Advertenties

1 reactie

  1. philogirl says:

    Heerlijk!!! Daar heb ik zin in!!!

    Van: Foodie Fredi Beantwoorden – Aan: Foodie Fredi Datum: zondag 21 augustus 2016 13:51 Aan: Maaike van Zuilen Onderwerp: [New post] Humus

    Foodie Fredi posted: “Deze smakelijke dipsaus van kikkererwten kocht ik vroeger altijd kant-en-klaar in de winkel. Maar gelukkig weet ik inmiddels dat je het heel makkelijk zelf kunt maken en veel lekkerder! Serveer de humus met Turks/Marokkaans brood of gesneden rauwkost zoal”

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: