Gegrilde groene asperges met muhammara

Wat een leuke nieuwe ontdekking: Muhammara! Dit is een (dip)saus uit het Midden-Oosten, gemaakt van geroosterde paprika’s, walnoten en rode peper. Wat deze saus écht bijzonder maakt is de toevoeging van granaatappelmelasse: een ingekookte siroop van granaatappel. Deze combinatie met groene asperges is heel lekker! De saus die je overhoudt kun je prima bewaren en gebruiken als smaakmaker bij vlees- en visgerechten of als dipsaus bij Turks brood.

Weinig tijd?

Als je wat minder tijd hebt en dit recept toch graag een keer wilt proberen, dan heb ik een paar tips voor een ‘snelle muhammara’:

  • Koop kant-en-klare gegrilde paprika’s in een pot
  • Laat het roosteren van de walnoten achterwege
  • Gebruik een keukenmachine in plaats van een vijzel

Persoonlijk vind ik de smaak wel echt beter met verse paprika’s dus mijn advies is om onderstaand recept te volgen!

Gegrilde groene asperges met muhammara

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2  rode paprika’s
  • ½  rode peper, zonder zaadjes en fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, heel fijn geraspt of gesneden
  • 2 tl komijnpoeder
  • 1 el citroensap
  • 75 g walnoten
  • 2 el broodkruim
  • 2 el granaatappelmelasse (Turkse/Marokkaanse winkel)
  • 1 el balsamico azijn
  • 500 gr groene asperges
  • zeezout
  • 100 ml olijfolie

Extra nodig:

  • Vijzel
  • Rasp
  • Grillpan


Bereiding:

Muhammara:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden, leg de (helften) walnoten op een met bakpapier beklede bakplaat.
  2. Rooster de walnoten in 8-10 minuten. Laat afkoelen en hak ze fijn.
  3. Rooster de paprika’s tot ze zwartgeblakerd zijn. Dat kan in de oven (zonder olie op 250 graden of de hoogste grilstand) of houd ze direct in een gasvlam. Laat de paprika’s daarna afkoelen in een gesloten plastic zakje.
  4. Ontvel de paprika’s met je handen, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprika’s in kleine stukjes.
  5. Doe de knoflookrasp en rode peper in een vijzel en maal fijn.
  6. Voeg de paprikastukjes toe, komijnpoeder, citroensap, broodkruim en 1 eetlepel granaatappelmelasse.
  7. Stamp het mengsel fijn met de vijzel, de structuur mag nog een beetje grof zijn.
  8. Voeg een scheutje olijfolie en de fijngehakte walnoten toe en meng dit er doorheen.
  9. Breng op smaak met zout voeg eventueel nog wat extra citroensap of granaatappelmelasse toe. Zet weg tot gebruik.

Dressing:

  1. Maak een dressing van 1 el granaatappelmelasse en 1 el balsamico-azijn. Zet weg tot gebruik.

Asperges:

  1. Pak een kommetje en meng 3 eetlepels olijfolie met een snuf zeezout.
  2. Snijd de uiteinden van de groene asperges af (je hoeft ze niet te schillen!) en wrijf ze in met de olie.
  3. Gril de asperges in een hete grillpan rondom gaar in ongeveer 10 minuten.

Serveer de asperges warm met een schepje muhammara en de dressing.

 

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: