Rode linzensoep

Oooh mensen..dit is zó lekker! Rode linzensoep met veel smaakvolle groenten, oosterse kruiden en een fris schepje yoghurt. Vegetarisch en super gezond, want linzen bevatten veel vezels, ijzer en eiwitten. Dit is een van mijn favoriete maaltijdsoepen…do try this at home!

Linzen: gezond én lekker

Linzen komen oorspronkelijk uit Azië en het zuiden van Europa. Daarom zie je ze ook vooral in de Turkse, Marokkaanse en Indiase keuken. Linzen zijn peulvruchten, de zaadjes van de linzenplant. Er zijn verschillende soorten en kleuren. Voor soepen en curry’s zijn rode en bruine linzen ideaal. Deze soort kook je namelijk makkelijk tot pap. De groene en grijze linzen behouden hun vorm tijdens het koken en blijven dus een stuk steviger.

Handig om te weten: je hoeft linzen niet van te voren te weken. Je kunt ze direct koken. Rode linzen moet je wel eerst even onder de koude kraan afspoelen.

Rode linzensoep

  • Aantal personen: 4-6
  • Tijd: 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 el olijfolie
  • 2 rode uien, in blokjes gesneden
  • 1/2 rode peper, zaadjes verwijderd
  • 2 rode puntpaprika’s, gesneden
  • 1 grote wortel, in plakjes gesneden
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes gesneden
  • 3 knoflookteentjes, geperst
  • 2 el tomatenpuree
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • 2 tl kurkumapoeder
  • 1/4 tl kaneelpoeder
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gr)
  • 300 gr rode linzen, gewassen
  • zout en peper
  • verse koriander
  • 1 citroen
  • yoghurt (voor de garnering)

Extra nodig:

  • Staafmixer

Bereiding:

  1. Verhit 2 el olijfolie in een grote soeppan.
  2. Fruit hierin de uien, tot ze zacht en glazig zijn.
  3. Voeg de knoflook en de rode peper toe en bak kort (een minuutje) mee.
  4. Voeg de gesneden paprika, bleekselderij en wortel toe en bak nog 2 minuten.
  5. Voeg de tomatenpuree toe en alle poederkruiden (koriander, komijn, kurkuma en kaneel) en bak dit nog even kort mee.
  6. Doe nu de bouillon, tomatenblokjes en linzen erbij en breng op smaak met een snuf zout en wat gemalen peper.
  7. Breng aan de kook en laat de soep ongeveer 45 minuten sudderen op een laag vuur.
  8. Zet het vuur uit en voeg een handje verse koriander toe (bewaar nog wat voor de garnering) en het sap van 1 citroen.
  9. Pureer de soep met een staafmixer (soep mag nog een beetje grof blijven) en als je de soep te dik vindt, dan kun je nog wat water toevoegen.
  10. Proef de soep en voeg eventueel nog zout of peper toe.
  11. Garneer de soep met een schepje yoghurt en korianderblaadjes.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: