Huzarensalade

Een echte klassieker! Deze huzarensalade maak ik graag als we een feestje hebben. Ideaal, want je kunt het van tevoren maken en in de koelkast bewaren. Ik krijg altijd enthousiaste reacties; iedereen vindt dit een heerlijke frisse salade. Als vlees kun je rundvlees gebruiken –  volgens traditioneel recept – maar gekookte ham is ook lekker. Handig om te weten: in de supermarkt kun je voorgesneden hamblokjes kopen, dus dat scheelt je dan weer wat snijwerk.

Waar komt de naam vandaan?

Ik heb even op Google gezocht, maar de oorsprong van de naam ‘huzarensalade’ is eigenlijk niet bekend. Er is wel een mooi verhaal dat de ronde doet: Huzaren waren van oorsprong Hongaarse ruiters, die in de Keizerlijke Oostenrijkse legers ten strijde trokken tegen de Turken. Huzaren werden vooral ingezet om vijandelijk gebied te verkennen. Eenmaal tussen de vijand moesten ze onopgemerkt zien te blijven. Vuur maken om te koken was daarmee onmogelijk. Daarom namen de Huzaren vooraf bereid voedsel mee. Door dit voedsel te mengen ontstond een koude salade, die al snel ‘huzarensalade’ zou zijn genoemd

Maak er geen puree van!

De kant-en-klare huzarensalades in de supermarkt en in snackbars zijn helaas helemaal tot puree gemaakt. Maar het is juist veel lekkerder als de salade een losse structuur heeft. Vind je ook niet?

Huzarensalade

  • Aantal personen: 6
  • Tijd: 35 minuten en 1 uur wachttijd
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 750 g vastkokende aardappelen
  • 3 eieren
  • 150 g winterpeen
  • 150 g tuinerwten (diepvries)
  • 4 augurken zoetzuur (of 2 el uit een potje voorgesneden augurkenblokjes)
  • 200 gr gekookt rundvlees of ham
  • 2 el zilveruitjes
  • 2 sjalotten
  • 1 lichtzure appel (bijvoorbeeld Granny Smith)
  • 2 el kappertjes
  • 4 el mayonaise
  • 2 el crème fraîche
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el mosterd
  • ½ bosje platte peterselie, fijngesneden (ongeveer 2 el)

Voor de garnering:

  • komkommer, in dunne plakjes
  • 3 eieren, hardgekookt en gehalveerd
  • kersttomaatjes, gehalveerd
  • kleine augurkjes
  • zilveruitjes
  • mayonaise toefjes (uit een tube mayonaise)

    Garneer de huzarensalade

    Garneer de huzarensalade. Verzin gewoon iets leuks!

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd deze in blokjes van 1 cm. Kook ze 6 min. beetgaar in water met een beetje zout. Laat afkoelen.
  2. Snijd de winterpeen in blokjes van 1 cm en kook ze 4 min. in water met zout. Voeg tijdens de laatste 2 minuten de tuinerwten toe. Giet af en laat afkoelen.
  3. Kook de eieren (3 voor de salade en 3 voor de garnering) hard in ongeveer 8 minuten. Pel ze. Snijd 3 eieren in kleine stukjes en zet apart. De andere 3 gebruik je straks voor de garnering.
  4. Snijd de ham in kleine blokjes.
  5. Snijd de sjalotjes fijn.
  6. Snijd de augurken, appel en zilveruitjes in kleine blokjes.
  7. Doe alles in een grote kom of schaal.
  8. Meng de kappertjes erdoor.
  9. Maak een dressing van mayonaise, crème fraîche, mosterd, azijn en peterselie. Breng de dressing op smaak met zout en peper.
  10. Meng de dressing door de salade.
  11. Proef even of de salade nog iets nodig heeft. Zout, peper, mosterd?
  12. Zet de salade minstens een uur (liefst langer!)  in de koelkast.
  13. Garneer de huzarensalade met plakjes komkommer, eieren, tomaatjes, kleine augurken, zilveruitjes en toefjes mayonaise.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: