Dorade uit de oven met za’atar en koriander

Dorade is een heerlijke vissoort, die bij ons thuis elke week wel een keertje op het menu staat. Deze vis is familie van de zeebrasem en wordt gevangen in de Middellandse zee. Er zijn drie soorten. Je hebt de Dorade Grise, ook wel de zeekarper genoemd. Deze is wat klein van stuk en wordt aan de Franse kust gevangen. Daarnaast heb je de Dorade Rose, die beter bekend staat als goudbrasem omdat er een goudkleurige band op en over de kop loopt. En tot slot heb je de Dorade Royale, een kweekvis die meestal wat groter is. Het is echt een smaakvolle vis, die je kunt grillen, bakken of stoven. Vandaag doe ik de Dorade in de oven. Super makkelijk!

Dorade uit de oven met za'atar en koriander

  • Aantal personen: 2
  • Tijd: 10 minuten en 1 uur wacht/kooktijd
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote dorade of 2 kleintjes, schoongemaakt maar met kop eraan (vraag de visverkoper om dit te doen!)
  • 6 el olijfolie
  • 2 tl za’atar kruiden (kruidenmelange uit het Midden-Oosten met sumac en tijm, verkrijgbaar bij Albert Heijn – Original Spices van Jonnie Boer)
  • bosje verse koriander
  • ½ tl harissa
  • 1 citroen

Voorbereiding:

  1. Maak een marinade van de volgende ingrediënten: 6 el olijfolie, 2 tl za’atar, 2 el verse korianderblaadjes, ½ tl harissa en 1 el citroensap.
  2. Maak met een scherp mes 3 inkepingen in de zijkant van de vis, aan beide kanten.
  3. Wrijf de vis in met de marinade, duw de marinade ook in de inkepingen en doe wat in de buikholte.
  4. Laat de vis een half uurtje marineren (in de koelkast).

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Doe de gemarineerde vis in een ovenschaal (of tray).
  3. Snijd 2 grote schijfjes van een citroen en stop deze, samen met een paar takjes koriander in de buikholte.
  4. Snijd 2 kleine schijfjes van de citroen en snijd deze doormidden. Stop de halve schijfjes in de 3 inkepingen.
  5. Besprenkel de vis met wat olijfolie en dek af met aluminiumfolie.
  6. Zet de vis (afgedekt met aluminiumfolie) in het midden van de oven en bak 15 minuten.
  7. Verwijder na 15 minuten het aluminiumfolie en bak de vis dan nog 15-20 minuten tot deze gaar is.
  8. Strooi voor het serveren nog wat verse korianderblaadjes over vis.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: