Soto Ayam

Dit is een geweldig recept voor het weekend: Indonesische kippensoep. Eerst lekker uitslapen en dan rustig aan beginnen met het maken van de kippenbouillon. De soep mag 2 uurtjes pruttelen, dus de geuren van de heerlijke Aziatische kruiden verspreiden zich dan langzaam door je huis. Dankzij de rijke vulling met verse groenten, mie en een lekker gekookt eitje, is Soto Ayam een échte maaltijdsoep. Dek gezellig de tafel en doe de garnering in verschillende bakjes, zodat iedereen zelf zijn eigen soep kan ‘versieren’. Vooral kinderen vinden dit erg leuk!


Proef de Aziatische keuken!

Doe je inkopen voor de Soto Ayam bij De Bazaar en/of de Aziatische supermarkt (toko). Heerlijk struinen langs kraampjes en schappen, op zoek naar de juiste ingrediënten. En als je iets niet kunt vinden, gewoon even vragen.

Kemiri_notenKemirinoten
Kemiri-noten komen uit Indonesië. De Engelsen noemen ze ‘candlenuts’ omdat ze zoveel olie bevatten dat ze kunnen branden. De noten worden gebruikt om sauzen dikker te maken en een hartige nootachtige smaak te geven. Eet ze niet rauw, want dan zijn ze licht giftig. Het beste is om ze voor gebruik eerst even goudbruin te roosteren of te poffen (in de oven).

 
LaosLaos
Laos of Galangawortel is lid van de gember-familie en komt van oorsprong uit Indonesië en Zuid Azië. Het heeft een frisse, citrusachtige smaak. Je kunt het ook in poedervorm kopen, maar koop de verse als je die kunt vinden!

 

KoenjitKoenjit
Koenjit wordt ook wel kurkuma of geelwortel genoemd. Deze wortel is lid van de gember-familie en wordt niet alleen gebruikt voor de smaak maar ook voor de gele kleur. Je kunt het vers of in poedervorm kopen. Het vlekt erg dus was direct je handen en je snijplank na gebruik!

Sambal soto

Ik heb zelf een bijpassende sambal bij deze soep gemaakt: sambal soto. Geloof me, deze is hééél pittig. Dus doe niet teveel in je soep. En zet een raampje open als je de sambal gaat bakken, want zelfs de baklucht is al scherp! Als je liever kant-en-klare sambal erbij wilt serveren, koop dan Sambal Kemiri, Sambal Brandal of Sambal Badjak.

Soto Ayam

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 40 minuten + 2 uur kooktijd
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

Voor de soep:

  • 2 kippenbouten, gewassen (niet verwarren met kippenpoten!)
  • 2 bouillonblokjes kip
  • 4 kemirinoten
  • 2 el ketoembar (koriander)
  • 4 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cm gember (geschild)
  • 4 cm laos (geschild)
  • 3 cm koenjit (geschild) of 1,5 tl koenjit poeder
  • 3 blaadjes daun salam (salamblad)
  • 2 stengels sereh (citroengras)
  • 4 blaadjes gedroogde djeroek poeroet (limoenblad)
  • 100 gr. rijstvermicelli of glasnoedels
  • ¼ witte kool, in reepjes gesneden
  • 150 gr. taugé
  • 4 hardgekookte eieren
  • zout en gemalen witte peper
  • arachide olie

Voor de Sambal soto:

  • 15 stuks rode rawit pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 kemirinoten
  • snufje zout
  • 1 tl suiker
  • sap van een halve limoen
  • scheutje olie

Garnering (op tafel):

  • gebakken uitjes (kant-en-klaar)
  • 3 lente-uitjes, in dunne ringetjes gesneden
  • klein bosje selderij, blaadjes grof gesneden
  • ketjap manis
  • partjes limoen
  • kroepoek

Extra nodig:

  • keukenmachine (of vijzel)

Bereiding:

Bouillon

  1. Doe een klein scheutje arachideolie in een grote braadpan of soeppan en braad de kippenbouten rondom lichtbruin.
  2. Voeg ongeveer 1,5 liter water toe (de kip moet onder water staan)
  3. Voeg 2 bouillonblokjes toe en laat het water langzaam aan de kook komen. (Ondertussen ga je verder met de boemboe)

Boemboe

  1. Rooster in een droge koekenpan (zonder olie) de kemirienoten tot ze bruin zijn (je gebruikt 4 noten voor de soep en 4 noten voor de sambal).
  2. Maal de noten fijn in een keukenmachine en zet apart. Je gebruikt dus de ene helft voor de boemboe en de andere helft voor de sambal.
  3. Maak nu de boemboe voor de soto. Meng in een keukenmachine de volgende ingrediënten: 2 el ketoembar (koriander), 4 sjalotjes, 4 teentjes knoflook, 4 cm gember, 4 cm laos, 3 cm koenjit (of 1,5 tl koenjit poeder) en een snufje gemalen witte peper.
  4. Voeg de 4 gemalen kemirinoten toe en roer deze door de boemboe.
  5. Verhit in een wok een scheutje arachideolie en fruit hierin de boemboe aan.
  6. Kneus de salamblaadjes en voeg ze toe, samen met de djeroek peroet blaadjes. Roer even door.
  7. Pak de sereh stengels en pel eventueel de taaie buitenste bladeren af, kneus de stengels (hierdoor komt de smaak vrij) en voeg ze toe aan de boemboe. Als ze te lang zijn, kun je ze doormidden snijden of in een knoop leggen.
  8. Laat de boemboe een paar minuten zachtjes bakken. Roer regelmatig.
  9. Voeg de boemboe toe aan de bouillon en laat de soep op laag vuur sudderen. Ongeveer 1,5 tot 2 uur.
  10. Haal dan de kippenpoten uit de soep en laat het vlees een beetje afkoelen. Verwijder het vel en trek het vlees in stukjes/draadjes. Zet apart.
  11. Zeef de soep en breng eventueel op smaak met zout (eerst proeven want in de bouillonblokjes zit ook al zout!)

Vulling voor de soep:

  1. Kook de eieren hard in 8 minuten en halveer ze.
  2. Zet een grote pan water op het vuur met een beetje zout en breng aan de kook.
  3. Blancheer hierin de groene kool: laat 2 minuten koken, schep de kool uit de pan en spoel daarna af met ijskoud water. Zet apart.
  4. Blancheer in hetzelfde kookwater de taugé, ook 2 minuten koken en daarna afspoelen met koud water. Zet apart.
  5. In hetzelfde kookwater kun je ook de rijstvermicelli of glasnoedels laten weken: zet het vuur uit en laat de vermicelli of noedels een paar minuten staan met een deksel op de pan. Spoel daarna af met koud water (check de gebruiksaanwijzing op de verpakking). Eventueel kun je de vermicelli grof knippen of snijden (dan is het makkelijker te eten). Zet apart.

 

Ingredienten soep

Vul de soep met rijstvermicelli (of glasnoedels), groene kool en taugé

 

Sambal soto (erg heet!)

  1. Verwijder de groene steeltjes van de rawit pepers.
  2. Doe de pepers in een keukenmachine, samen met de geroosterde kemirinoten, knoflook en een scheutje water. Maal fijn.
  3. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de sambal ongeveer 5 minuten.
  4. Breng op smaak met zout, suiker en limoensap.
  5. Voeg nog een klein scheutje olie toe en doe de sambal in een schaaltje.
    Let op: deze sambal is erg heet, dus gebruik een klein beetje in je soep (een mespuntje is genoeg)

De soep serveren:

Je kunt de soep nu serveren: pak 4 soepkommen en doe hierin een beetje vermicelli of noedels, een handje kool, een handje taugé en een handje kippenvlees. Schep de hete soep eroverheen en leg het gekookte ei erin.
Zet bakjes met garnering op tafel zodat iedereen zelf kan pakken: lente-uitjes, gebakken uitjes, selderij, partjes limoen, ketjap, sambal en kroepoek.

Foodie Fredi tip:
Je kunt deze soep prima 1 dag van tevoren voorbereiden. Laat de kip afkoelen in de bouillon en een hele nacht staan. De smaken trekken er dan lekker in en de volgende dag maak je soep af.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: