Salade Niçoise

Ik kan bijna niet wachten tot het voorjaar begint. Om alvast een beetje in de stemming te komen, heb ik vandaag een heerlijke zomerse salade gemaakt voor de lunch: Salade Niçoise. Deze beroemde salade is vernoemd naar de Zuid-Franse stad Nice. Er bestaan vele varianten van dit gerecht, maar altijd met vis, groenten en gekookte eieren. En natuurlijk met de klassieke Franse dressing ‘vinaigrette’. Gelukkig is er geen officieel recept, dus je mag lekker zelf experimenteren. Hierbij mijn favoriet!

Romaanse sla

Je geeft de salade een echt Mediterraans tintje door Romaanse sla (sla Romaine) te gebruiken. Dit is een zogenoemde ‘bindsla’. De sla groeit namelijk recht omhoog en omdat de bladeren worden dichtgebonden aan de top, bleekt het hart en blijft dit zacht. De bladeren zijn wat steviger dan gewone kropsla en je kunt Romaanse sla daarom ook heel goed stoven. Je kent deze slasoort misschien wel van de ‘caesar salad’, want daar wordt deze altijd in gebruikt.

Romaanse sla

Romaanse sla

 

Salade Niçoise

  • Aantal personen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 krop Romaanse sla
  • 1 blikje tonijn (160 gr) in olijfolie
  • 8 gezouten ansjovisfilets (zie TIP onderaan)
  • 2 eieren
  • 2 rijpe trostomaten, gewassen en in kwarten gesneden
  • 150 gr haricots verts (Franse sperzieboontjes)
  • 10 zwarte olijven
  • 8 kleine augurkjes
  • 6 kapperappeltjes (of 1 el gewone kappertjes)
  • 1 teentje knoflook
  • 2 vastkokende aardappelen, geschild
  • 2 el olijfolie
  • 1 el verse peterselie (of 1 tl gedroogde peterselie)

Voor de Vinaigrette dressing:

  • 1 el citroensap
  • 5 el olijfolie (je kunt ook de olie gebruiken uit het blikje tonijn)
  • 2 tl Franse mosterd (Dijon)
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • versgemalen zwarte peper
  • zeezout

Voorbereiding:

  1. Snijd de (geschilde) aardappels in blokjes en kook deze in 7-8 minuten beetgaar. Laat een paar minuten afkoelen.
  2. Meng in een kom 2 lepels olijfolie met 1 el peterselie en zeezout en zwarte peper.
    Doe de gekookte aardappels bij deze dressing, roer om en laat verder afkoelen.
  3. Was de sla en scheur de bladeren in stukken.
  4. Snijd de uiteinden van de haricots verts en kook deze beetgaar in 4 minuten, in water met een beetje zout. Laat afkoelen.
  5. Kook de eieren hard of halfzacht, pel ze en snijd in kwarten.
  6. Was de tomaten en snijd in kwarten.
  7. Laat de tonijn, olijven en ansjovisjes uitlekken. Vang eventueel de olie van de tonijn op, om voor de dressing te gebruiken.
  8. Maak de vinaigrette: meng alle ingrediënten voor de dressing in een kom en roer goed door.

Bereiding:

  1. Pak een mooie platte schaal of een groot bord, snijd een teentje knoflook doormidden en wrijf de schaal in met de knoflook.
  2. Leg de sla erop en schik daarop de ansjovis, tonijn, tomaat, haricots verts, eieren, olijven, augurkjes, aardappels en kapperappeltjes.
  3. Serveer de dressing er apart bij.

Lekker met vers knapperig stokbrood met gezouten roomboter!

Foodie Fredi Tip:
Als de ansjovisjes erg zout zijn, dan kun je ze eventueel 10 minuten weken in melk of water. Dep ze daarna droog met keukenpapier.

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: