Focaccia voor Valentijnsdag

Ben je van plan om lekker te gaan koken op Valentijnsdag? Verras je geliefde dit jaar met een origineel en heerlijk Italiaans plat brood: Focaccia! Het lijkt een beetje op een pizza, maar dan dikker. Het is eigenlijk best simpel om te maken.

Bak het brood in een leuke hartvormige bakvorm (kun je gewoon bij de Action kopen) en versier het met tomaatjes, olijven, rozemarijn en mozzarella. Je kunt het brood natuurlijk ook met andere toppings beleggen, kies vooral iets wat jouw Valentijn lekker vindt!

Happy Valentine!


Focaccia voor Valentijnsdag

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 300 gr tarwebloem (plus wat extra om het aanrecht te bestuiven)
  • 1 tl zout
  • 1 zakje gedroogde gist (7gr)
  • 175 ml lauwwarm water
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 ml olijfolie
  • grof zeezout

Voor de Topping:

  • 6 cherrytomaten, gehalveerd
  • 12 zwarte olijven zonder pit
  • grote plak mozzarella
  • paar kleine takjes rozemarijn

Extra nodig:

  • hartvormige bakvorm
  • hartvormige koekjesvorm (uitsteker)
  • bakpapier

Bereiding:

  1. Haal de naalden van de takjes rozemarijn en snijd deze in kleine stukjes.
  2. Meng in een kom de bloem, gist, zout en de rozemarijn.
  3. Voeg het water toe en een scheutje olijfolie en kneed tot het een compact deeg is.
  4. Bestrooi het aanrecht met wat bloem en leg het deeg erop. Kneed het deeg in ongeveer 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg (op het aanrecht kun je namelijk meer kracht zetten).
  5. Vorm een bal van het deeg, bestrijk de bal lichtjes met wat olijfolie en doe terug in de kom.
  6. Dek de kom af met een vochtige theedoek en laat op een warme plek 1 uur rijzen.
  7. Bekleed de hartvormige bakvorm met bakpapier. Tip: teken met een pen de vorm over op het papier en knip het dan uit.
  8. Kneed het deeg nog even kort door (om alle lucht eruit te drukken) en doe het in de bakvorm. Even naar de zijkanten uitdrukken zodat het deeg goed aansluit aan de randen. Het moet ongeveer 2 cm dik zijn.
  9. Duw met de bolle kant van je duim kuiltjes in het deeg. Volg de lijnen van het hart dus maak aan de buitenkant de vorm van een hart met ongeveer 4 cm tussen de kuiltjes. Maak daarna een kleiner hart aan de binnenkant en laat in het midden ruimte vrij voor de het mozzarella-hartje.
  10. Bestrijk de focaccia met een beetje olijfolie en bestrooi met grof zeezout.
  11. Dek de vorm af met een vochtige theedoek en laat nog een keer 30 minuten rijzen.
  12. Leg de halve tomaatjes in de kuiltjes aan de buitenkant van het hart.
  13. Leg de olijven ertussen, zodat je om-en-om een tomaatje en een olijf hebt.
  14. Steek kleine takjes rozemarijn in de overige kuiltjes.
  15. Snijd een grote dikke plak mozzarella en steek met een koekjesvorm een hartje uit.
  16. Plaats het mozzarella-hart in het midden. Om te voorkomen dat de mozzarella tijdens het bakken smelt en uitloopt (en de je hartjesvorm niet meer ziet), heb ik de koekjesvorm laten zitten en gewoon meegebakken. Na het bakken kun je de koekjesvorm weer verwijderen. Werkt prima!
  17. Bak de focaccia in een voorverwarmde oven op 220 graden in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: