Melanzane alla parmigiana

Dit is een gruwelijk lekker Italiaans ovengerecht met aubergines, tomatensaus, mozzarella en Parmezaanse kaas. Gruwelijk veel calorieën ook, dus de Sonja Bakker-volgers kunnen nu beter stoppen en wegklikken…


Je bent er nog! Gelukkig, want hier ga je zeker van genieten. Als je inkopen gaat doen, bezuinig dan niet op kwaliteit: kies lekkere tomatenblokjes, de échte buffelmozarella en goede Parmezaanse kaas. Het gerecht is niet moeilijk om te maken en je kunt het warm, lauwwarm of zelfs koud (op een warme zomerdag) eten. Ook prima om het 1 dag van tevoren maken: de volgende dag smaakt het bijna nóg lekkerder.

Zonnig Sicilië

Je zou denken dat ‘Parmigiana’ in de naam van dit gerecht refereert aan de Parmezaanse kaas die erin zit. Maar nee! Dit gerecht komt oorspronkelijk uit het zonnige Sicilië en daar noemen ze de houten zonneluiken voor de ramen ‘parmiciana’. De plankjes van deze houten luiken liggen dakpansgewijs over elkaar, net als de plakjes aubergine in deze ovenschotel. ‘Parmiciana’ is later veritaliaanst tot ‘parmigiana’ en nu denken veel mensen dat alla parmigiana verwijst naar die lekkere kaas uit Parma.

Melanzane alla parmigiana

  • Opdieningen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 grote aubergines
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 blikjes tomatenblokjes (800 gram)
    tip: ik koop zelf altijd de pakjes tomatenblokjes van van Heinz
    Heinz
  • handvol verse basilicum
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 1 bol buffelmozzarella, in plakjes
  • peper en zout
  • olijfolie

Voorbereiding:

  1. Was de aubergines en snijd ze in dunne plakken* (zie tip)
  2. Bestrooi de plakken royaal met zout, leg ze in een vergiet en laat minstens 30 minuten staan (zodat het vocht uit de aubergines trekt).
  3. Ondertussen kun je de tomatensaus maken: verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui en de knoflook. Voeg de tomatenblokjes toe en de gedroogde tijm. Laat de saus 20 minuten zachtjes pruttelen. Zet dan het vuur uit, breng de saus op smaak met zout en peper en doe er een hand vol grof gesneden basilicumblaadjes in. Zet de saus weg tot gebruik.
  4. Spoel de plakken aubergine af onder de kraan en dep ze daarna goed droog met keukenpapier.
  5. Smeer de plakken aubergine in met een beetje olijfolie en bak ze in een hete grillpan (of koekenpan) aan beide kanten. Laat de plakjes uitlekken op een stukje keukenpapier.

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200oC.
  2. Neem een grote ovenschaal en doe onderin een laagje tomatensaus. Leg hierop een laag met de plakken gebakken aubergine. Bedek deze met een laagje saus en geraspte Parmezaanse kaas. Herhaal de stappen totdat de aubergine op is en eindig met een laagje tomatensaus.
  3. Bedek de ovenschotel met plakjes mozzarella en geraspte Parmezaanse kaas.
  4. Bak de schotel in de oven in ongeveer 25 minuten.

Foodie Fredi tip:
Als je een ronde ovenschaal gebruikt, snijd de aubergines dan in ronde plakjes. Voor een rechthoekige schaal, kun je de aubergines het beste in de lengte snijden.

1 reactie

  1. Mary van Riel says:

    Dank voor dit recept. Ga ik maken voor mijn gasten, die 5-2, bij me komen eten. Ik heb het die dag druk en dit kan ik mooi, de dag ervoor al maken. Ik heb het eerder gemaakt,
    maar jij zet even de puntjes op de i: Gebruik goede producten,

  2. Fie says:

    Leuk receptje! Alleen valt het bij mij altijd uit elkaar bij het opscheppen.. deze consistentie ziet er zo mooi en vast uit. misschien nog extra tips hiervoor?
    Dank u

    • Foodie Fredi says:

      Beste Fie, bedankt voor je reactie. Als je de aubergines in de lengte snijdt dan wordt het gerecht steviger. En gebruik geen verse tomaten want dan wordt de saus te dun/waterig. Heel veel succes en laat even weten of het gelukt is!
      Groetjes, Fredi

Geef een reactie!