Marokkaanse bastilla met kip

Het stond al heel lang op mijn wensenlijstje om een keer te maken: een echte Marokkaanse bastilla. Dit is in Marokko een klassiek feestgerecht, dat vaak op bruiloften en geboortefeesten wordt gegeten. Het is een hartige taart, gevuld met vlees of vis. Ik heb gekozen voor de populaire variant met kip en amandelen. Een verrukkelijke smaakcombinatie van hartig en zoet. Het is wel even wat werk, maar geloof me…dat is het waard!

Het juiste deeg

In Marokko wordt de bastilla met speciaal deeg gemaakt, genaamd warqa. Dat betekent blaadje in het Arabisch, omdat het deeg zo dun is als een blaadje. In Nederland kun je dit niet kopen. Maar je kunt ook brickdeeg gebruiken of filodeeg. Als je brickdeeg kunt vinden, dan kun je dat het beste gebruiken. Maar een goed alternatief is filodeeg (diepvries). Let wel op bij filodeeg: het scheurt snel. Dus als het ontdooit is, moet je het onder een vochtige doek bewaren.

Begin op tijd!

Deze bastilla wordt gevuld met maar liefst 3 verschillende vullingen: kip, ei en amandelen. Dus het kost wel wat tijd. Je kunt echter prima 1 dag van tevoren al beginnen met het braden van de kip en het voorbereiden van de vullingen. De volgende dag kun je op je gemak de rest doen.

Ik vond het zelf super leuk om te maken en ik heb de bastilla geserveerd aan mijn lieve schoonzusje, die half-Marokkaans is. Ze vond het heerlijk en het smaakte net als in Marokko, zei ze.

Ga jij het ook een keer proberen? Laat me weten of het gelukt is!

Marokkaanse bastilla met kip

  • Aantal personen: 5
  • Moeilijkheidsgraad: een uitdaging!
  • Afdrukken

Ingrediënten:

Voor de kipvulling:

  • 1 hele kip, zonder vel (ongeveer 1 kilo)
  • 2 grote uien, fijngesneden
  • 1 bosje verse platte peterselie, fijngesneden
  • 1 bosje verse koriander, fijngesneden
  • 2 tl gemberpoeder
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl kurkuma (koenjit)
  • flinke snuf saffraan draadjes (1 buisje of zakje)
  • zout en peper
  • 2 el olijfolie

Voor de eivulling:

  • 6 eieren

Voor de amandelvulling:

  • 275 gr. blanke amandelen of amandelstukjes (geen schaafsel)*
  • 100 gr. poedersuiker
  • 2 el oranjebloesemwater
  • 2 tl kaneelpoeder
  • zonnebloemolie

Voor het deeg:

  • 1 pak brickdeeg of 1 pak diepvries filodeeg
  • 30 gr. gesmolten boter
  • 1 eidooier, geklutst

Voor de garnering:

  • poedersuiker
  • kaneel

Extra nodig:

  • ronde ovenschaal of springvorm

Bereiding:

Kipvulling:

  1. Verhit 2 el olijfolie in een grote braadpan.
  2. Voeg de gesneden ui toe en fruit deze zachtjes op middelmatig vuur.
  3. Voeg de peterselie en koriander toe, alle gedroogde specerijen (gemberpoeder, kaneelpoeder, komijnpoeder en kurkuma), de saffraandraadjes en ook peper en zout naar smaak. Roer dit goed door elkaar.
  4. Leg de hele kip (zonder vel) in de pan en wrijf de kip aan alle kanten in met het kruidenmengsel.
  5. Doe de deksel op de pan en laat het 10 minuten koken.
  6. Voeg na 10 minuten 250 ml water toe.
  7. Doe weer de deksel op de pan en kook de kip verder gaar in 20 tot 30 minuten.
  8. Haal de kip uit de pan en zet apart om af te koelen. Bewaar de saus!
  9. Als de kip een beetje is afgekoeld, dan haal je het vlees van de botten en scheur je het in kleine stukjes.

Eivulling:

  1. Doe 6 eieren in de saus waar je de kip in hebt gekookt. Zet het vuur laag en blijf goed roeren tot de eieren gestold zijn.
  2. Laat het eimengsel koken (zonder deksel) tot alle vocht is verdampt en het een droog mengsel is geworden. Roer af en toe.
  3. Haal het eimengsel uit de pan en laat het afkoelen.

Amandelvulling:

  1. Hak de amandelen in grove stukjes (of gebruik kant-en-klare amandelstukjes*).
  2. Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de amandelen goudbruin.
  3. Laat de amandelen uitlekken in een zeef en vang de bakolie op.
  4. Voeg 1 eetlepel van de amandel bakolie toe aan je kipvulling en roer dit er doorheen.
  5. Doe de amandelen in een keukenmachine en voeg de poedersuiker, kaneelpoeder en oranjebloesemwater toe. Meng het kort, het mengsel mag nog een beetje structuur hebben. Als je geen keukenmachine hebt, dan kun je het ook met de hand mengen.

De bastilla maken:

  1. Zet de volgende ingrediënten klaar: het brickdeeg of filodeeg (ontdooid), de kipvulling, de eivulling, de amandelvulling, gesmolten boter en een geklopte eidooier.
  2. Neem een lage ronde ovenschaal en vet de onderkant en zijkant in met gesmolten boter.
  3. Bekleed de schaal met brickdeeg of filodeeg. Als je filodeeg gebruikt, dan kun je de velletjes eventueel dubbelvouwen zodat ze wat steviger zijn. Begin aan de zijkanten. Zorg ervoor dat het deeg aan de zijkanten uitsteekt, want de flapjes aan de zijkant vouwen we straks naar binnen.
  4. Bestrijk het deeg aan de zijkanten met gesmolten boter en leg ook een vel in het midden van de schaal. De hele schaal moet bedekt zijn.
  5. Doe de eivulling in de schaal en verdeel over de vorm.
  6. Bedek met nog een laagje deeg en bestrijk met gesmolten boter.
  7. Doe de kipvulling in de schaal en verdeel over de vorm.
  8. Bedek met nog een laagje deeg en bestrijk met gesmolten boter.
  9. Doe de amandelvulling in de schaal en verdeel over de vorm.
  10. Vouw het overhangende deeg vanuit de zijkanten naar binnen. Leg eventueel nog een extra vel bovenop als het niet helemaal tot in het midden is afgedekt.
  11. Bestrijk de bovenkant met eigeel.
  12. Leg nog een velletje deeg op de bovenant en druk het aan de zijkanten goed stevig naar onderen, zodat de bastilla stevig is ingepakt.
  13. Bestrijk de bovenkant weer met eigeel.
  14. Doe nu nog een laatste velletje deeg op de bovenkant en druk het aan de zijkanten goed stevig naar onderen.
  15. Bestrijk de bovenkant voor de laatste keer met eigeel.
  16. Bak de bastilla in een voorverwarmde oven op 180 graden ongeveer 30 minuten tot deze goudbruin is.
  17. Bestrooi de bastilla vlak voor het serveren met poedersuiker en maak daarna met kaneelpoeder een mooi patroon als versiering.

De bastilla is warm of lauwwarm het lekkerst!

* De amandelen moeten grof worden gehakt dus als je kant-en-klare amandelstukjes kunt kopen, is dat natuurlijk het makkelijkste. Gebruik geen amandelschaafsel.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: