Sinterklaas trifle met speculaas, vijgen en amandellikeur

Ooooh kom er eens proeven…
Wil je op Sinterklaasavond een spannend dessert, dat nét even anders is? Maak dan deze heerlijke trifle met vijgen, gedrenkt in siroop met amandellikeur. Voor de kids kun je eenvoudig een aangepaste versie maken zonder alcohol: dan vervang je de vijgen door bijvoorbeeld aardbeien en de siroop laat je achterwege.

Trifle…zeker geen kleinigheidje!

Trifle is een klassiek nagerecht uit de Engelse keuken. De naam betekent kleinigheidje of niemendalletje. Maar dat is het zeker niet! Het dessert bestaat uit meerdere laagjes in een glas of grote glazen kom. Een feest voor het oog. Traditioneel bestaat het toetje uit een laag cake gedrenkt in sherry, een laag fruit, een laag vla en slagroom. Maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met ingrediënten. Gebruik restjes fruit en koekjes of cake…wees creatief!

Steranijs

Steranijs

Steranijs

De vijgen in dit lekkere toetje worden eerst heel even zacht gekookt in siroop met steranijs. Steranijs komt uit China en Vietnam en het is de stervormige vrucht van de kelineboom. In Europa werd steranijs al in de 17e eeuw gebruikt om marmelades en siropen op smaak te brengen. De zoete, anijsachtige smaak en de heerlijke warme geur past heel goed bij dit dessert. Het specerij versterkt namelijk de natuurlijke zoetheid van de vijgen.

Maak het dessert af met grenaatappelmelasse

Als bovenste laagje op de trifle gebruik ik grenaatappelmelasse. Dat is een heerlijke dikke siroop van ingekookt granaatappelsap. Je kunt het kopen bij de Turkse of Marokkaanse winkel. De fruitige zoet-zure smaak maakt dit dessert helemaal af!

Sinterklaas trifle met speculaas, vijgen en amandellikeur

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 6 vijgen (gebruik kleine vijgen voor losse glaasjes en grote vijgen voor een grote glazen kom)
  • 200 gram mascarpone
  • 200 ml slagroom
  • 75 gram witte basterd suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 12 speculaasjes
  • grenaatappelmelasse (Turkse/Marokkaanse winkel)

Voor de siroop:

  • 250 ml water
  • 150 gram fijne suiker
  • 1 steranijs
  • 30 ml amandellikeur (amaretto)

Bereiding:

  1. Maak eerst de siroop: doe het water, suiker en steranijs in een grote pan en verwarm op middelmatig vuur. Blijf roeren totdat de suiker volledig is opgelost. Breng het aan de kook.
  2. Snijd de vijgen in plakjes (niet te dun) en voeg ze toe aan de siroop.
  3. Zet het vuur laag, laat de vijgen zacht worden in 2 minuten en zet dan het vuur uit.
  4. Laat het mengsel afkoelen.
  5. Voeg de amandellikeur toe.
  6. Verwijder de vijgen uit de siroop, laat ze goed uitlekken en zet apart.
  7. Klop de slagroom met de helft van de basterdsuiker stijf en zet in de koelkast.
  8. Klop de mascarpone met de rest van de suiker en de vanillesuiker los.
  9. Spatel de slagroom door het mascarpone mengsel.
  10. Verkruimel de speculaaskoekjes grof.
  11. Pak 4 glazen of een grote glazen kom en begin met het vullen!
  12. Eerst een laagje speculaaskruimels die je besprenkelt met siroop.
  13. Leg dan de vijgenplakjes aan de buitenkant tegen het glas aan (gebruik hiervoor de mooiste plakjes) en nog een paar in het midden
  14. Giet er een laag mascarponecrème op.
  15. Zet de glaasjes ongeveer 2 uur in de koelkast om op te stijven.
  16. Giet vlak voor het serveren de grenaatappelmelasse over het dessert.

Foodie Fredi tip

Heb je siroop over? Maak er de volgende dag een lekkere fruitsalade mee!

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: