Chinese Hot-and-Sour soep (vegetarisch)

Comfort-food op z’n Chinees! Zo kan ik deze heerlijke soep het beste omschrijven. Hot-and-Sour soep is een gerecht uit de Szechuan-streek in China. De naam verraadt het al…het smaakt heet en zuur tegelijk. Dankzij de ingrediënten (witte) peper en azijn. Meestal wordt de soep met vlees gemaakt zoals varkensvlees, eend of kip. Maar mijn favoriet is deze vegetarische variant. Verrassend makkelijk om te maken!

Gedroogde Chinese Paddenstoelen

In het traditionele recept van deze soep worden gedroogde Chinese paddenstoelen gebruikt, zoals shiitake, boomoren (ook wel wolkenoren genoemd) en Tijgerlelieknoppen (Lily Buds). Die vind je helaas niet bij de gewone supermarkt. Wat nu? Naar de Toko/Aziatische winkel! Het is de moeite waard hoor, want gedroogde champignons hebben meer smaak dan de verse exemplaren. Je moet ze vooraf wel even weken in (heet) water. Heb je weinig tijd? Dan kun je ook verse (shiitake) paddenstoelen gebruiken.

Chinese Hot-and-Sour soep (vegetarisch)

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 20 minuten en 20 minuten wachttijd
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 15 stuks gedroogde shiitake paddenstoelen (20 min. geweekt in heet water) of 150 gram verse shiitake paddenstoelen, in plakjes gesneden
  • 1 rode peper in dunne plakjes
  • 1 liter groentebouillon (kant-en-klaar pak of van tablet)
  • 2 wortels gehalveerd en in dunne reepjes gesneden (julienne)
  • 80 gr. bamboescheuten in dunne reepjes gesneden (julienne)
  • 150 gr. tofu, in dunne plakjes gesneden
  • 3 lente-uitjes, in plakjes gesneden
  • 2 tl verse gember (geraspt)
  • 3 eetlepels maizena gemengd met 4 eetlepels koud water
  • 2 el sojasaus
  • 3 el rijst-azijn
  • 1 tl suiker
  • 1 ei (losgeklopt)
  • plantaardige olie
  • witte peper en zout

Voor garnering:

  • blaadjes koriander
  • lente-ui
  • rode peper (in plakjes)
  • sesam-olie

Snijd de groenten en tofu

Snijd de wortel, bamboescheuten en tofu in dunne reepjes

Bereiding:

  1. Als je gedroogde paddenstoelen gebruikt, dan week je deze eerst 20 minuten in een bakje met heet/kokend water. Knijp het vocht eruit en snijd in reepjes.
  2. Verhit een scheutje olie in een wok of soeppan.
  3. Voeg de geraspte gember toe, de helft van de rode peper (bewaar de rest voor garnering) en de gesneden shiitake. Bak dit ongeveer 3 minuten.
  4. Voeg 2 gesneden lente-uitjes toe (de andere bewaar je voor de garnering).
  5. Doe de bouillon erbij, de wortels, bamboescheuten, sojasaus, een snufje zout en de suiker. Breng aan de kook en laat dit 10 minuten zachtjes pruttelen.
  6. Voeg nu de tofu toe, rijstazijn en gemalen witte peper.
  7. Maak een papje van maizena en water en giet dit langzaam bij de soep. Laat koken tot de soep de gewenste dikte heeft.
  8. Proef even of de verhouding pittig en zuur goed is. Je kunt naar smaak meer azijn, sojasaus of zout toevoegen.
  9. Doe nu het geklopte ei erbij en roer deze goed door de soep. Zet direct het vuur uit.
  10. Doe de soep in soepkommen en garneer met een paar druppels sesamolie, lente-uitjes, rode peper en blaadjes koriander.

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: