Marokkaanse forel met parelcouscous

Onweerstaanbare smaken uit het Midden-Oosten komen samen in deze heerlijke visschotel. Sappige forel, gecombineerd met verse kruiden zoals koriander en munt, de lichte nootsmaak van komijn en lekker veel knoflook. De geroosterde amandelen maken het feestje compleet. Meer hoef ik niet te zeggen toch? Aan de slag!

Chermoula marinade

Voor de forel maken we een Chermoula marinade: een klassieke marinade uit de Marokkaanse keuken. Het is een spannende exotische mix van specerijen en verse kruiden. Erg veelzijdig want je kunt er niet alleen vis mee marineren, maar ook vlees en kip. Handig om in voorraad te hebben dus. Maak daarom gerust een beetje extra marinade als je toch bezig bent. Je kunt het namelijk prima een paar dagen bewaren in de koelkast. Doe het in een afgesloten potje met een dun laagje olijfolie bovenop (deze truc werkt ook bij pesto trouwens).

Parelcouscous…wat een ontdekking!

Couscous is misschien wel het bekendste gerecht uit de Marokkaanse keuken. Wat pasta is voor de Italianen en aardappels voor de Nederlanders, is couscous voor de Marokkanen. Couscous wordt gemaakt van grof gemalen gries van durumtarwe. Van het deeg wat hiervan gemaakt wordt, worden bolletjes gevormd die – net zoals pasta – worden gedroogd. Deze traditionele couscous moet erg lang koken, wel 1,5 uur. Maar gelukkig heb je ook de zogenaamde ‘snelkook-couscous’. Deze hoef je slechts 15 minuten te wellen in heet water.

In het Middenoosten (Jordanië, Libanon, Palestina en Israël) eten ze couscous in de vorm van een grote ronde korrel: parelcouscous – ook wel moghrabieh genoemd. Qua grootte lijken deze couscous-korrels op parels en persoonlijk vind ik ze veel lekkerder dan de gewone couscous. Echt een ontdekking! De naam Moghrabieh betekent ‘couscous uit de Maghreb’ (Noord-Afrika dus). Parelcouscous hoef je niet te wellen, maar kook je gaar in kokend water.

Marokkaanse forel met couscous

  • Aantal personen: 2
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

Voor de chermoula marinade:

  • 4 teentjes knoflook
  • sap van ½ citroen
  • 3 el verse peterselie
  • 3 el verse koriander
  • 1 tl verse gember, geraspt
  • 3 el olijfolie
  • 2 tl paprikapoeder
  • 2 tl komijnpoeder
  • cayennepeper (naar smaak)
  • zout (naar smaak)

Voor de couscous:

  • 100 gram parelcouscous
  • 1 liter visbouillon (van tablet)
  • 1 ui, klein gesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 2 el olijfolie
  • 2 el verse munt, fijngesneden

Voor de forel:

  • 1 winterwortel in plakjes
  • 3 plakjes citroen, gehalveerd
  • 2 el amandelschaafsel
  • 2 lente-uitjes in ringetjes gesneden
  • 1 el korianderblaadjes
  • 2 hele forellen, schoongemaakt maar met kop en staart er nog aan

Extra nodig:

  • Keukenmachine of vijzel

Bereiding:

  1. Maak eerst de marinade (chermoula) door alle ingrediënten voor de marinade in een keukenmachine door elkaar te mengen. Je kunt ook een vijzel gebruiken.
  2. Maak met een scherp mes 3 inkepingen (sneden) in de huid van elke vis.
  3. Wrijf de vissen in met de marinade. Gebruik je handen! Doe ook wat marinade in de inkepingen en in de binnenkant (holtes) van de vis. Bewaar een beetje van de marinade.
  4. Laat de vis een half uurtje rusten in de koelkast zodat de marinade kan intrekken.
  5. Maak nu de couscous: breng 1 liter visbouillon (van een tablet) aan de kook, voeg de parelcouscous toe en laat 10 tot 11 minuten sudderen. Daarna afgieten en laten uitlekken.
  6. Pak een koekenpan en verhit hierin een scheutje olijfolie.
  7. Voeg 1 fijngesneden ui toe en bak zachtjes tot de ui zacht en glazig is.
  8. Voeg nu 2 teentjes geperste knoflook toe en bak kort mee (de knoflook mag niet aanbranden!).
  9. Zet het vuur uit en voeg de couscous toe, de gesneden muntblaadjes en wat versgemalen zwarte peper. Roer alles door elkaar.
  10. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  11. Pak een lage ovenschaal en bedek de bodem met plakjes wortel.
  12. Leg de gemarineerde vis op de wortel en leg een paar plakjes citroen ertussen.
  13. Schep een paar lepels van de couscous in de buikholtes van de vissen. De rest van de couscous doe je in een ander schaaltje en serveer je er straks los bij.
  14. Giet de overgebleven marinade over de ingrediënten in de ovenschaal.
  15. Besprenkel alles met een beetje olijfolie en bak de forellen gaar in de oven in ongeveer 20 minuten.
  16. Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een anti-aanbak pan (zonder olie) goudbruin.
  17. Garneer de forellen met lente-ui, de geroosterde amandelen en korianderblaadjes.

Serveer de overgebleven couscous er los bij in een apart schaaltje.

Advertenties

2 Comments

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: