Chakchouka

Wil je een keer iets anders ontbijten dan een bruine boterham met kaas of een wit bolletje hagelslag? Probeer dan dit heerlijke eiergerecht uit het Midden-Oosten: Chakchouka (spreek uit als: sjaksjoeka). De eieren worden gepocheerd in een pittige tomatensaus, waar je lekker een broodje in kunt soppen. Niet voor niets wordt dit één van de beste ontbijtjes ter wereld genoemd. Niet moeilijk om te maken…probeer het zelf!

Ook lekker als avondmaaltijd

Met eieren als hoofdingrediënt, wordt Chakchouka vooral als ontbijt of lunch gegeten. Maar het kan ook prima als avondmaaltijd. Serveer er dan bijvoorbeeld Merquez bij (pittige lamsworstjes) en een frisse komkommersalade. Chakchouka is van oorsprong een Tunesisch gerecht (Noord-Afrika dus), maar het wordt ook in veel Arabische landen gegeten. Zoals in Israël, waar veel Tunesische Joden naartoe zijn geëmigreerd in de jaren ’50. Ben je een liefhebber van de Mexicaanse keuken? Dan doet dit gerecht je waarschijnlijk denken aan ‘Huevos rancheros’, want dat lijkt er wel een beetje op.

Maak je eigen mix

De naam Chakchouka betekent ‘gemixt‘. Het is een mengsel van ui, tomaten en paprika. Maar je kunt natuurlijk variëren met extra ingrediënten, zoals courgette en aardappelblokjes.

Turkse groene peper

Turkse groene peper

Zelf doe ik er graag extra fetakaas bij én pittige groene Turkse peper. Deze pepers koop je op De Bazaar of bij de Turkse winkel. Ze zijn minder scherp dan de Spaanse groene peper, maar let op: er bestaan vele varianten, dus proef ze eerst voordat je ze toevoegt aan het eten! Je kunt natuurlijk ook harissa gebruiken of jalapeño-peper, om je Chakchouka wat pittiger te maken.

Succes!

Chakchouka

  • Aantal personen: 2-3
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 groene paprika
  • 2 Turkse groene pepers (optioneel- naar smaak)
  • 400 gr. tomatenblokjes (verse tomaten is natuurlijk het lekkerst!)
  • 2 tl. komijnpoeder
  • 1 tl. paprikapoeder
  • 40 gr. fetakaas
  • 3 eieren
  • 3 el olijfolie
  • zwarte peper
  • zeezout
  • verse korianderblaadjes (of peterselie)

Bereiding

  1. Snijd de ui in blokjes.
  2. Verwijder de zaadlijst uit de groene paprika en snijd in blokjes of fijne reepjes.
  3. Snijd de Turkse pepers in dunne plakjes.
  4. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  5. Voeg de ui toe en fruit deze 3 minuten tot ze zacht zijn.
  6. Voeg de geperste knoflook toe, samen met de groene paprika, 1,5 Turkse peper (bewaar de rest van de Turkse peper voor de garnering) en bak 3 minuten.
  7. Voeg de kruiden toe: paprikapoeder, komijnpoeder, peper en zout.
  8. Voeg de tomatenblokjes toe en schep alles om.
  9. Laat het mengsel nu koken op middelmatig tot hoog vuur, totdat het meeste vocht verdampt is. De saus moet een beetje droog zijn.
  10. Kruimel de fetakaas en schep de kaas door de saus.
  11. Maak met een lepel kuiltjes in de saus en doe in elk kuiltje een vers ei. Let op dat de dooier heel blijft!
  12. Leg een deksel op de pan en laat het gerecht nog ongeveer 6 minuten pruttelen, totdat het eiwit gestold is, maar het eigeel nog vloeibaar.
  13. Bestrooi met nog wat zout en peper en garneer de Chakchouka met korianderblaadjes en plakjes Turkse peper.

Lekker met Marokkaans brood!

Foodie Fredi tip:
Breek elk eitje eerst boven een klein kommetje en laat het ei vervolgens uit dit kommetje in de saus glijden. Dan kun je namelijk nog een nieuw ei pakken als de dooier per ongeluk breekt.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: