Aspergemousse met Hollandse garnalen

Mijn ouders wonen sinds kort in Noord-Limburg, hét centrum van de aspergeteelt. Toen ik laatst bij ze op bezoek was, kreeg ik dan ook heerlijke verse asperges van ze cadeau. Zo lief! Direct bij de teler gekocht (Kwekerij Berns in Milsbeek) , die de asperges nog diezelfde ochtend geoogst had. Daar wilde ik graag iets bijzonders mee maken…

Meestal bereid ik asperges op de klassieke manier, met botersaus, gekookte eieren en ham. Maar nu wilde ik eens wat anders proberen: een aspergemousse. Het is wel een beetje decadent gerechtje, want je hebt behoorlijk wat asperges nodig om er een voorgerecht van te maken. Maar het is wel erg lekker! Dus zeker een aanrader om eens te proberen. Doe het wel vóór 24 juni (Sint Jan), want dan eindigt het aspergeseizoen.

Nootmuskaat bollen

Muskaatnoten

Ga uit je dak… met verse nootmuskaat!

Nootmuskaat is eigenlijk onmisbaar bij elk asperge-gerecht. Wat een heerlijke combinatie! Je kunt natuurlijk een potje kopen met geraspte nootmuskaat, maar het is veel lekkerder om verse muskaatnoten te kopen. Deze kun je dan zelf raspen. Dat verschil proef je echt.

Niet voor niets werd er in de 16e eeuw gevochten om deze specerij. Er was vroeger namelijk maar één plaats waar de muskaatbomen groeiden: op de Banda-eilanden in de Molukken. Er zijn destijds daarom heel wat moorden gepleegd, om het monopolie op dit kruid in handen te krijgen. Laten we er nu dan maar extra van genieten.

Doe wel rustig aan met je muskaatnoten, want bij gebruik van grote hoeveelheden kun je er hallucinaties van krijgen. Het effect wordt wel vergeleken met MDMA/Ecstasy! Dan hebben we het wel over 5 gram of meer hoor, dus van deze aspergemousse ga je heus niet trippen. Als je wél uit je dak gaat, dan zal het van de lekkere smaak van de asperges zijn…

Aspergemousse met Hollandse garnalen

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 25 minuten + 30 minuten wachttijd
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 500gr witte asperges
  • 4 gelatineblaadjes, 5 minuten geweekt in koud water
  • 50 ml geklopte slagroom
  • 1 el citroensap
  • peper
  • zout
  • 100gr Hollandse garnalen
  • verse dille
  • verse nootmuskaat

Bereiding:

  1. Schil de asperges en snijd van 8 asperges de kopjes af (stukjes van ongeveer 3 cm).
  2. Doe alle asperges én de afgesneden kopjes in pan met water en een snufje zout en breng aan de kook.
  3. Haal na 5 minuten de 8 kopjes uit het kookvocht en zet deze apart.
  4. Kook de rest van de asperges nog eens 5 minuten en zet dan het vuur uit. Laat de asperges 5-10 minuten nagaren, afhankelijk van de dikte.
  5. Ondertussen kun je de gelatineblaadjes 5 minuten laten weken in koud water tot ze helemaal zacht zijn.
  6. Haal de asperges uit het kookvocht en pureer ze in een blender/keukenmachine.
  7. Eventueel kun je het mengsel nog door een zeef duwen als je een hele fijne mousse wilt.
  8. Haal de gelatineblaadjes uit het water en knijp ze goed uit. Meng de blaadjes door de nog warme aspergemousse.
  9. Klop de slagroom lobbig (yoghurt-dikte) en roer de room door de mousse.
  10. Breng de mousse op smaak met zout, peper en een beetje citroensap.
  11. Schenk de aspergemousse in kleine glaasjes en laat een half uurtje opstijven in de koelkast.
  12. Steek in elk glaasje 2 aspergekopjes en doe een schepje Hollandse garnalen bovenop.
  13. Garneer met vers geraspte nootmuskaat en een takje verse dille.

Foodie Fredi tip:
In plaats van Hollandse garnalen kun je ook gerookte zalm gebruiken!

Advertenties

2 Comments

  1. ellen says:

    Lijkt me echt een heel lekker recept. Kun je het op voorhand maken en invriezen of gaat dat met asperges niet door het vocht dat vrij komt bij ontdooien?

    • Foodie Fredi says:

      Beste Ellen,
      Ik heb dat zelf nog niet geprobeerd, maar ik denk je dit het beste vers kunt maken. Zoals je zegt, er komt anders teveel vocht vrij bij het ontdooien.
      Succes!

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: