Verse Vietnamese loempia’s (springrolls)

Deze heerlijke loempia’s maak je van rijstpapier en je hoeft ze niet eens te bakken of te frituren. Heel simpel om te maken, weinig calorieën en verrassend lekker! Je vult de loempia’s met ingrediënten die je lekker vindt: verse kruiden, knapperige groenten, sla, noodles en bijvoorbeeld kip en/of garnalen. Serveer de loempia’s met smaakvolle dipsausjes.

Schaal met groenten en kruiden

Maak een mooie schaal met verse ingrediënten

DIY aan tafel!

Het vullen en rollen van de loempia’s is een leuk klusje, dus laat dit je tafelgenoten vooral zelf doen. Do it Yourself!
Zet een bord met alle ingrediënten op tafel, zodat iedereen zijn eigen favoriete vulling kan kiezen. Kinderen vinden dit ook heel leuk om te doen.

Lenterolletjes van rijstpapier

Vietnamese koude loempia’s worden ook wel lenterolletjes (springrolls) genoemd. In Vietnam heten ze goi cuon en ze worden als snack gegeten of als voorgerecht. Ze worden gemaakt van rijstvellen (banh trang): een mengsel van rijstmeel, zout en water dat superdun wordt uitgesmeerd en vervolgens wordt gestoomd en gedroogd.

Het rollen van de loempia’s

Door de rijstvellen even te weken in water, worden ze zacht en kun je ze heel gemakkelijk vouwen. De vellen zijn plakkerig, waardoor je gemakkelijk strakke rolletjes kunt maken. Niet schrikken hoor, als je eerste loempia mislukt! Gebeurde bij mij ook en die moet je dan maar snel opeten. Onderstaand plaatje laat zien hoe je het moet doen. Succes!

Uitleg loempia rollen van rijstpapier

Uitleg loempia rollen van rijstpapier

Verse Vietnamese loempia's

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten (voor 8 stuks):

  • 8 vellen rijstpapier
  • 150 gram rijstnoedels, geweekt in water volgens voorschrift op de verpakking
  • 100 gram gekookte garnalen
  • ¼ komkommer, zaadjes verwijderd en in dunne reepjes gesneden
  • 1 wortel, geschrapt en in dunne reepjes gesneden
  • handvol taugé
  • paar blaadjes sla (neem zachte sla, dus geen ijsbergsla)
  • 2 eetlepels verse munt
  • 2 eetlepels verse koriander
  • 2 lente-uitjes, in dunne reepjes gesneden

Dipsaus Nuoc cham:

  • 1 tl suiker
  • 2 tl limoensap
  • 1 el vissaus
  • 2 el water
  • 1 teentje knoflook
  • ½ rode peper, fijngesneden

Dipsaus Hoisin:

  • 1 el gehakte pinda’s
  • 2 el hoisinsaus (kant-en-klaar)
  • 2 tl sojasaus

Bereiding:

  1. Pak 2 kommetjes en maak de dipsausjes:
    Nuoc cham: meng vissaus, limoensap, knoflook, suiker en de rode peper door elkaar.
    Hoisin: meng de hoisinsaus met de sojasaus en bestrooi met de fijngehakte pinda’s.
  2. Maak een schaal met alle gesneden groenten, kruiden, garnalen en de gekookte rijstnoedels.
  3. Neem een platte schaal met handwarm water en laat de rijstvellen 10 seconden weken tot ze zacht zijn, maar niet te zacht.
  4. Leg de vulling onder het midden, vouw de onderkant over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol dan strak op.
  5. Serveer met de dipsausjes

 

Advertenties

2 Comments

  1. Claudia says:

    Mmmm dat ziet er lekker uit en leuk dat je ze zelf met elkaar aan tafel kunt vullen. Wat een goed idee.
    Groetjes Claudia

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: