Marokkaanse gehaktballetjes (met verrassing!)

Dit is een van mijn favoriete recepten: heerlijk gekruide gehaktballetjes in een dikke, smeuïge tomatensaus. En als je ze doorsnijdt, een olijf als pittige verrassing! Lekker met couscous of Turks/Marokkaans brood. Geloof me, de saus gaat tot de laatste lepel helemaal op.

Gehaktballetjes gevuld met olijf

Vul de gehaktballetjes met een pittige groene olijf

Pittige olijven

Op De Bazaar in Beverwijk heb ik pittige gemarineerde olijven gekocht. Heerlijk om zo weg te snoepen, maar ik wilde er ook een keertje iets anders mee maken. Dus ik heb ze als vulling gebruikt voor deze Marokkaanse gehaktballetjes. Als je niet zo van olijven houdt, dan kun je ze natuurlijk achterwege laten. Want ook zonder olijven zijn deze balletjes super lekker.

Marokkaanse gehaktballetjes (met verrassing!)

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 uien, fijngesnipperd of geraspt (in de keukenmachine)
  • 400 gr rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 el râs al hânout (Marokkaans kruidenmengsel)
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 3 knoflookteentjes, fijngehakt
  • 1 blikje of pakje tomatenblokjes of gezeefde tomaten (400 gr/ml)
  • 1 el citroensap
  • 70 gr. pittige groene olijven zonder pit
  • 1 bosje verse koriander, de blaadjes fijngesneden
  • 3 el olijfolie
  • zout & peper

Bereiding:

  1. Meng het gehakt met het ei, 1 eetlepel râs al hânout, 1 knoflookteentje, 1 ui (heel fijngesneden of geraspt), peper en zout naar smaak.
  2. Rol er kleine balletjes van stop in het midden van elk balletje een groene olijf.
  3. Laat de gehaktballetjes minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  4. Verhit een scheut olijfolie in een braadpan of tajine en bak de balletjes aan alle kanten bruin (voorzichtig omdraaien om te voorkomen dat ze breken).
  5. Haal de balletjes uit de pan en houdt apart.
  6. Doe 1 ui bij het bakvet van de gehaktballetjes en fruit een paar minuten op zacht vuur.
  7. Voeg 2 teentjes fijngehakte knoflook toe en bak 1 minuutje mee (de knoflook mag niet verbranden).
  8. Voeg de volgende ingrediënten toe aan de saus: de tomaten, 1 el râs al hânout, 1 tl komijnpoeder, 1 tl paprikapoeder, 1 el citroensap, 2/3 van de verse koriander, zout en peper naar smaak.
    Let op: controleer of er misschien al zout zit in het pakje/blikje (gezeefde) tomaten, voordat je zout toevoegt aan de saus.
  9. Doe de gehaktballetjes bij de saus en laat op laag vuur 15 minuten sudderen.
  10. Garneer de gehaktballetjes met de overgebleven verse korianderblaadjes

Foodie Fredi tip:
Als je van pittig houdt, kun je ook 2 tl harissa bij de tomatensaus doen.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: