Thaise salade met biefstuk

Deze heerlijke salade met malse biefstuk is supersnel klaar, dus ideaal als je een keertje weinig tijd hebt maar toch lekker en gezond wilt eten. Prima als maaltijdsalade, maar ook geschikt als voorgerechtje bij een Thais etentje. Tip voor visliefhebbers en zwangere vrouwen: deze salade is ook erg lekker met grote garnalen in plaats van biefstuk!

Thaise vissaus

Onmisbaar in de dressing van deze salade is Thaise vissaus (Nam Pla). Dit kun je gewoon bij de supermarkt kopen trouwens, je hoeft er niet voor naar de Toko. Vissaus wordt gemaakt van gezouten, gefermenteerde visjes zoals ansjovis of andere kleine visjes. Door de visjes maandenlang te fermenteren in de zon, wordt het vocht uit de vis onttrokken. Daar komt de naam ook vandaan, want Nam Pla betekent in het Thais letterlijk “water van de vis”. En ja, het spul stinkt dan ook verschrikkelijk. Maar de zoute zilte smaak is echt heerlijk! Je kunt het gebruiken in koude gerechten zoals dressings en dipsausjes of in warme gerechten zoals soepen, curry’s en wokgerechten. Vissaus is een goede vervanger van zout en gebruik dan niet teveel, 1 of 2 eetlepels is meestal voldoende.

Thaise salade met biefstuk

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

Voor de dressing:

  • 1 el basterdsuiker of palmsuiker
  • halve rode peper (of een hele als je van scherp houdt), in ringetjes gesneden, zaadjes verwijderd.
  • 2 tl verse gember, geraspt (stukje van 3cm)
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 2 el Thaise vissaus (nam pla)
  • sap van 1 limoen
  • 1 tl sojasaus

Voor de salade:

  • 1 el olie
  • 300 gr. biefstuk (haal deze 30 minuten van tevoren uit de koelkast)
  • 100 gr. sugarsnaps
  • halve komkommer, ongeschild, zaadjes verwijderd en in reepjes gesneden
  • 1 rode in ringen gesneden
  • 200 gr Romeinse sla, gewassen en in grove stukken
  • handje verse munt blaadjes
  • handje verse koriander blaadjes
  • 2 el geroosterde pinda’s, grof gehakt

Bereiding:

  1. Breng water aan de kook in een kleine pan en kook de sugarsnaps 1 minuut. Giet ze af en zet apart.
  2. Smeer de biefstuk in met een beetje olie en gril of bak de biefstuk 2 tot 3 minuten aan elke kant, afhankelijk hoe rood of doorbakken je de biefstuk het liefste wilt. Ik bak de biefstuk zelf graag rare (rood).  Zorg ervoor dat pan goed heet is, zodat het vlees snel dichtschroeit en sappig blijft.
  3. Neem de biefstuk uit de pan en laat het vlees even rusten.
  4. Maak een dressing van de suiker, rode peper, gember, knoflook, vissaus, sojasaus en limoensap. Als je van pittig houdt, dan kun je een hele rode peper gebruiken. Ik doe zelf meestal een halve.
  5. Pak een mooie platte schaal en leg de ingrediënten voor de salade erop: sla, komkommer, ui, en de gekookte sugarsnaps.
  6. Snijd de biefstuk in dunne plakjes en verdeel deze over de salade.
  7. Giet de dressing over de salade.
  8. Strooi de verse kruiden en de gehakte pinda’s over de salade en serveer direct.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: