Zalm met een salsa van granaatappel en sinaasappel

Er is een bekend Arabisch spreekwoord dat zegt: “In het begin kan een vrouw haar echtgenoot met haar schoonheid aan zich binden; vervolgens gaat zijn liefde door de maag en tenslotte heeft ze een sheb sheb (houten pantoffel) nodig om hem hij zich te houden”. Aangezien ik inmiddels de 40 ben gepasseerd, is dat beginstadium natuurlijk voorbij. Dus heb ik dit heerlijke gerecht voor mijn man gekookt, met verrassende smaken uit het Midden-Oosten. De frisse, zoetzure smaak van granaatappel combineert geweldig met de sinaasappel en de zalm met za’atar kruiden. Mijn (houten) pantoffels kunnen voorlopig in de kast blijven…

Granaatappels: super gezond!

Granaatappel

Granaatappel

Granaatappels zijn prachtige rode vruchten en komen oorspronkelijk uit Perzië. Van binnen zitten rode besjes en deze zijn een bron van kalium, vitamine C en bevatten ontzettend veel stoffen die goed zijn voor je immuunsysteem. Het is één van de allergezondste vruchten die er zijn. Het is een leuke uitdaging om een granaatappel open te krijgen. Eerst snijd je de granaatappel helemaal rondom door de schil en vervolgens breek je de granaatappel voorzichtig doormidden. Pak dan een (pol)lepel en sla de zaden los door op de buitenkant van de granaatappel te slaan.

Za’atar

Za’atar is een traditionele kruidenmix uit het Midden-Oosten. Er zijn vele variaties die per land, streek en zelfs per familie kunnen verschillen. Wat er in ieder geval in zit is de kruid Za’atar zelf: een soort wilde oregano die smaakt naar tijm en oregano tegelijk. De gedroogde za’atar wordt fijngemalen en vermengd met sumak (gedroogde zure besjes) en sesamzaad. Gemengd met een flinke scheut olijfolie is Za’atar een heerlijke dip voor brood (hét nationale ontbijtgerecht van Palestijnen). Maar het is ook heel lekker om vis, kip en (gegrilde) groenten mee te kruiden.

Zo maak je mooie sinaasappelpartjes

In de salsa gaan sinaasappelpartjes. Hieronder de uitleg hoe je deze het beste kunt maken:

  1. Snijd aan de onderkant en bovenkant een kapje van de sinaasappel af, tot aan het vruchtvlees.
  2. Zet de sinaasappel met de vlakke kant op een snijplank. Snijd van boven naar beneden in een vloeiende lijn de schil van het vruchtvlees. Snijd de schil van de sinaasappel zo dik af dat vruchtvlees direct zichtbaar wordt, maar ook niet meer dan dat. Draai de sinaasappel en herhaal de techniek tot de hele schil is verwijderd.
  3. Neem de sinaasappel in de hand en snijd nu voorzichtig langs één van de vliezen van een partje tot aan het midden van vrucht. Snijd daarna de andere zijde van het sinaasappelpartje los van het vlies en wip het partje eruit. Ga zo door totdat alle partjes uit de sinaasappel zijn uitgesneden.

Indien nodig, kun je nog dit handige filmpje met uitleg bekijken.

Zalm met een salsa van granaatappel en sinaasappel

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 30 minuten+1 uurtje wachttijd
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

Voor de vis:

  • 4 zalmfilets
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • sap van ½ limoen
  • zout en peper
  • 3 el olijfolie
  • 1el za’atar kruidenmix

Voor de salsa:

  • 1 granaatappel, de zaadjes
  • 2 sinaasappels, geschild en in partjes gesneden, velletjes verwijderd
  • 1 tl sinaasappelrasp
  • sap van ½ limoen
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 2 eetlepels verse korianderblaadjes, gesneden
  • 1 groene peper (jalapeño), zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 2 el olijfolie
  • zout

Voor erbij (optioneel):

  • Couscous

Bereiding:

  1. Maak een marinade door de volgende ingrediënten te mengen: 3 el olijfolie, 2 geperste knoflookteentjes, sap van ½ limoen, zout en peper (naar smaak)
  2. Wentel de zalmfilets door de marinade en laat een uurtje intrekken (in de koelkast)
  3. Ondertussen ga je de salsa maken: neem een sinaasappel, was deze en rasp de sinaasappelschil (tot je ongeveer 1 theelepel hebt). Doe de rasp in een schaal.
  4. Doe de overige ingrediënten voor de salsa ook in de schaal: de partjes van 2 sinaasappels, de zaadjes van 1 granaatappel, sap van ½ limoen, 1 rode ui (fijngesneden), gesneden verse korianderblaadjes, 1 groene peper (jalapeño) en 2 el olijfolie.
  5. Meng dit voorzichtig en zet de salsa weg tot gebruik (in de koelkast).
  6. Verhit 2 el olijfolie in een koekenpan en bak hierin de zalmfilets 3-5 minuten per kant (afhankelijk van de dikte).
  7. Haal de zalmfilets uit de pan, bestrooi ze met za’tar kruiden en schep op elke filet een beetje van de salsa.

Lekker met (gekruide) couscous!

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: