Zoete aardappelsoep

Soep van zoete aardappel? Ik weet het…klinkt niet echt als een gerecht waar je gelijk van gaat watertanden. Maar geloof me: dit is écht super lekker! Met maar een paar ingrediënten, maak je in een handomdraai een heerlijk pittig soepje. Leuk om te serveren in kleine glaasjes of kopjes!

Wat is zoete aardappel?

De zoete aardappel, ook wel ‘bataat’ genoemd, is een zetmeelhoudend knolgewas dat afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika. Geen familie van onze eigen vertrouwde aardappel! Het heeft een licht-zoete en kruidige smaak en zit bomvol goede voedingsstoffen, zoals vitamine A en C, calcium, magnesium, kalium en anti-oxidanten. Superfood dus!

Oranje en witte zoete aardappels

Oranje en witte zoete aardappels

Zoete aardappels zijn heerlijk in ovenschotels en je kunt er ook prima frietjes van maken. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maar in Nederland wordt vooral de bataat verkocht, die aan de binnenkant oranje is. Er zijn echter ook paarse, gele en witte zoete aardappelen.

Voor dit gerecht heb ik oranje zoete aardappels gebruikt, want die geven de soep een mooie warme kleur.

Zoete aardappelsoep

  • Aantal personen: 4-8
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 el verse gember, geraspt of fijngehakt
  • ½ Spaanse rode peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 1 tl komijnpoeder
  • 3 grote zoete aardappelen (bataat), geschild en in grove blokjes gesneden
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet) of groentebouillon
  • 2 el olijfolie
  • 4 el crème fraîche
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • korianderblaadjes als garnering

Extra nodig:

  • Staafmixer

Bereiding:

  1. Doe de olijfolie in een grote (soep)pan en fruit hierin de ui op een laag vuur, ongeveer 10 minuten.
  2. Voeg de knoflook, gember, rode peper en komijnpoeder toe en bak nog een minuut.
  3. Voeg nu de zoete aardappel en de bouillon toe en breng aan de kook.
  4. Doe de deksel op de pan, zet het vuur laag en laat de soep ongeveer 25 minuten pruttelen.
  5. Pureer de zoete aardappelsoep met een staafmixer.
  6. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  7. Schenk de soep in kleine kommetjes of glaasjes, doe er een lepeltje crème fraîche in en garneer met een blaadje koriander.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: