Moussaka

Moussaka. Dan denk je gelijk aan Griekenland. Toch? Maar wist je dat het oorspronkelijk eigenlijk een Turks gerecht is? Het woord moussaka is afkomstig uit het Arabisch en betekent fris omdat daar de moussaka koud wordt opgediend. Natuurlijk roept dit heerlijke gerecht vakantiegevoelens op. Ik zie mezelf zitten op een zonnig Grieks terras, slippertjes aan mijn voeten, genietend van een mooi glas wijn….

Oké, back to reality…het is een koude wintermaand, dus we serveren de moussaka niet koud maar lekker heet en dan noemen we het gewoon comfort food. Aan de slag!

Maak je eigen favoriet

De Griekse versie van Moussaka is een ovenschotel van verschillende lagen, traditioneel met lamsgehakt, aubergine (soms ook met courgette) aardappelen, tomaat en overgoten met een bechamelsaus. Er zijn inmiddels vele varianten en recepten, dus ga vooral zelf uitproberen wat je lekker vindt en maak je eigen favoriete recept. In mijn recept zitten bijvoorbeeld geen aardappels, maar als je het lekker vindt dan kun je die natuurlijk nog aan de ovenschotel toevoegen of apart erbij serveren. Ik gebruik lamsgehakt, maar dat kun je ook vervangen door rundergehakt of een combinatie van beide.

Moussaka

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 grote aubergines
  • olijfolie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 450 gr (lams)gehakt
  • 1/2 theelepel pimentpoeder
  • snufje kaneel
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 400 gr tomatenblokjes of gezeefde tomaten
  • 4 eetlepels verse peterselie (gesneden)
  • 120 gr Parmezaanse kaas
  • zout en peper

Voor de bechamelsaus:

  • 50 gr. roomboter
  • 50 gr. bloem
  • 500 ml melk
  • 3 eidooiers, losgeklopt
  • 1 laurierblaadje

Bereiding:

  1. Was de aubergine en verwijder het kroontje. Snijd de aubergine in plakken van ca. 1 cm Bestrooi de plakken aubergine met zout en laat ze in een vergiet uitlekken (ongeveer 30 minuten).
  2. Verwarm de oven alvast voor op 190°C en vet een ovenschaal in met olijfolie.
  3. Maak ondertussen de bechamelsaus. Verwarm de melk in een pan (niet laten koken). Pak een andere (steel)pan en smelt hierin zachtjes 50 g boter. Voeg 50 g bloem toe. Laat dit al roerend op laag vuur gaar worden tot de bloem licht begint te kleuren (roux), dit duurt 5 min. Voeg de melk al roerend toe aan de saus en breng aan de kook. Voeg 1 tl zout en het laurierblaadje toe en laat de saus 5 min. op laag vuur koken. Neem de bechamelsaus van het vuur, verwijder het laurierblaadje en roer het ei erdoor. Zet apart.
  4. Als de aubergines 30 minuten in het zout gestaan hebben, dan spoel je ze af onder de kraan en dep je ze goed droog met keukenpapier.
  5. Verhit 3 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Bak de aubergine aan beide kanten tot ze lichtbruin zijn. Leg de plakken op een bord met keukenpapier.
  6. Nu ga je de gehaktsaus maken. Verhit 4 eetlepels olie in een grote koekenpan op laag vuur. Bak hierin de fijngesneden ui tot deze zacht is, ongeveer 4 minuten. Voeg de geperste knoflook toe en bak nog 1 minuut. Zet het vuur hoger en voeg het gehakt toe. Roerbak dit tot het gehakt bruin is, ongeveer 5 minuten.
  7. Voeg nu de andere ingrediënten toe: piment, kaneel zout, peper en de tomatenblokjes. Laat dit even sudderen (ongeveer 15 minuten). Voeg als laatste de verse peterselie toe.
  8. Neem de ingevette ovenschaal en leg hierin een laag aubergine (bewaar 3 plakjes voor bovenop), daarboven op het gehaktmengsel (alles) en bestrooi met 1/3 van de Parmezaanse kaas. Bedek met de resterende aubergine en bestrooi weer met 1/3 van de Parmezaanse kaas.
  9. Schenk de bechamelsaus erover, leg de drie overgebleven plakjes aubergine bovenop en en bestrooi met de resterende kaas.
  10. Bak de moussaka ongeveer 45 minuten op 190°C tot de bovenkant goudbruin is.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: