Roti met kip masala, kousenband en ei

Hoewel ik vroeger thuis veel verschillende dingen heb leren eten, heb ik pas kennis gemaakt met de Surinaamse keuken toen ik op mijn achttiende vanuit Steenwijk naar Utrecht verhuisde. Ik vond een studentenkamer in de Vogelenbuurt en bij mij om de hoek zat een Surinaams eethuisje. Daar heb ik voor het eerst roti met kip gegeten. Heerlijk! Nu maak ik het graag zelf. De roti platen koop ik wel kant-en-klaar, maar voor de kip masala heb ik een leuk recept.

Lekker met je handen eten!

Roti betekent ‘brood’ in het Hindi. Het is een soort brood-pannenkoek (in India noemen ze het chapati). Surinaamse roti wordt gemaakt van gemalen gele spliterwten (roti dalbharie) of aardappelen (roti alubharie). Ze worden gebakken op een speciale rotiplaat. Traditioneel wordt roti geserveerd met verschillende bijgerechten zoals kousenband, aardappelen, eieren en vlees. En het leuke is dat je roti lekker met je handen mag eten. Je kunt roti zelf maken of kopen bij de Aziatische supermarkt of Toko.

Kousenband

Kousenband op de Bazaar in Beverwijk

Kousenband op de Bazaar in Beverwijk

Kousenband is denk ik wel de bekendste groente uit de Surinaamse keuken. Het lijkt op een hele lange sperzieboon en de bereiding is niet moeilijk. Snijd de uiteinden eraf, snijd het vervolgens in stukjes van 3 tot 4 cm en kook ze niet al te lang: 10 -12 minuten. Ik kook ze altijd eerst beetgaar om ze daarna nog even in de wok te bakken. Je kunt ze ook in de masala-saus koken als je wilt.

 

Masala

Een ander typisch Surinaams ingrediënt in dit gerecht is de ‘masala’. Dit is een melange van diverse geroosterde kruiden en specerijen. Het komt oorspronkelijk uit India en is daar vandaan door de Hindoestanen meegenomen naar Suriname.

Roti met kip masala, kousenband en ei

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 4  eieren
  • 2  uien, fijngesneden
  • 4 teentjes knoflook, fijngesneden of geperst
  • 400 g verse kousenband in stukjes gesneden van 3-4 cm
  • 4 (kleine trek) of 8 (grote trek) kip drumsticks
  • 4  aardappels in grove stukken
  • 2 el masala
  • 1 tl vetsin
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 tl komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl korianderpoeder (ketumbar)
  • 1 l kippenbouillon
  • 1 Madame Jeanette peper
  • zout en zwarte peper
  • zonnebloemolie en wokolie
  • 4 roti platen

Bereiding:

  1. Neem een grote braadpan of hapjespan. Doe een flinke scheut olie in de pan en bak de kippenpootjes aan alle kanten bruin. Haal ze uit de pan en zet even apart.
  2. Doe de ui, knoflook, masala, vetsin, komijnpoeder en korianderpoeder in de pan en bak dit een paar minuten al roerend op hoog vuur .
  3. Doe de tomatenpuree erbij en bak dit even mee.
  4. Doe de kippenpootjes terug in de pan.
  5. Voeg de kippenbouillon toe en breng aan de kook.
  6. Doe er de aardappels bij (in grove stukken gesneden) en een hele Madame Jeanette peper en laat het gerecht zachtjes stoven (ongeveer 45 minuten). Let op: laat de peper heel want anders wordt het veel te pittig! Hoe langer je de peper meestooft, hoe pittiger het wordt.
  7. Kook ondertussen de kousenband: breng water aan de kook en kook hierin de kousenband bijtgaar (ongeveer 8 minuten). Giet af in een vergiet en wok de kousenband daarna nog even een paar minuten in een scheutje wokolie.
  8. Kook ook de eieren hard (in 8 minuten) en laat ze schrikken onder koud water. Pel de eieren. Doe een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de eieren aan alle kanten bruin.
  9. Breng de kip masala op smaak met zout en zwarte peper.
  10. Verwarm de roti in de magnetron.
  11. Serveer de masala-kip met de kousenband, gebakken eieren en roti.

Advertenties

1 reactie

  1. Pingback: Roti. | Mozi ... and more

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: