Gevulde dadels met geitenkaas en pittige pecannoten

Hou je van zoet, zout, pittig? Dit heerlijke hapje heeft het allemaal! Een ware smaakexplosie en óók nog eens erg gezond. Het is een ideaal hapje voor een buffet of bij een feestje, omdat je het van tevoren kunt klaarmaken en kunt wegzetten in de koelkast. Tip voor Oudejaarsavond!

Dadels

Dadels zijn de vruchten van palmbomen en worden al eeuwenlang gegeten. Vooral in Noord-Afrika en Arabische landen. En ondanks dat een dadel veel vruchtsuikers bevat, is het een gezond tussendoortje, dankzij alle overige gezonde voedingsstoffen (vezels, vitamine C, ijzer en calcium).

Gebruik voor dit hapje het liefst verse dadels. Verse dadels smaken naar honing en zijn minder zoet (en plakkerig) dan gedroogde dadels. En wil je het helemaal goed doen, koop dan Medjool-dadels. De beste dadels ter wereld: groot, boterzacht en heel smakelijk.

De vijf smaken van Vijfkruidenpoeder

De pecannootjes waarmee we de dadels gaan garneren, brengen we op smaak met Vijfkruidenpoeder. Dat is een Chinees kruidenmengsel dat – zoals de naam al doet vermoeden – bestaat uit 5 verschillende kruiden: kaneel, steranijs, szechuanpeper, venkel en kruidnagel. Het bijzondere is, dat dit allemaal kruiden zijn van verschillende smaakgroepen: zoet, zout, bitter, zuur en umami. De eerste 4 smaken ken je natuurlijk. Maar umami is wat minder bekend. Umami is onze vijfde basissmaak.

Umami is van oorsprong een Japans woord, dat ‘heerlijkheid’ of ‘hartig’ betekent. Umami versterkt hartig zoute en zoete smaken. Het is een basissmaak die naar voren komt door de stof glutamaat: een aminozuur dat vaak aan eten wordt toegevoegd wordt als een smaakversterker (monosodiumglutamaat of MSG). Umami is echter ook van nature al in veel etenswaren aanwezig, zoals in zeewier, gestoofd rundvlees, rijpe tomaten, Parmezaanse kaas, vissaus, tonijn, zalm en paddenstoelen. We hebben er in het Westen nog geen eigen woord voor en daarom gebruiken wij nu ook nog steeds de Japanse naam.

Gevulde dadels met geitenkaas en pittige pecannoten

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten (voor 8 dadels):

  • 2 tl vijfkruidenpoeder
  • 1 tl chilipoeder
  • 8 pecannootjes (gehalveerd)
  • zeezout
  • 2 el roomboter
  • 1 tl gedroogde tijm
  • 100 gr zachte geitenkaas (op kamertemperatuur)
  • 8 verse dadels
  • blaadjes koriander als garnering

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 200°.
  2. Smelt de roomboter in een steelpan.
  3. Doe de vijfkruiden poeder en de chilipoeder erbij en roer door elkaar.
  4. Doe de nootjes erbij en zorg ervoor dat alle nootjes bedekt zijn met de boter.
  5. Leg de nootjes in een ovenschaal en bak ze op 200° in ongeveer 10 minuten knapperig.
  6. Zodra je de nootjes uit de oven hebt gehaald deze bestrooien met een snufje zeezout.
  7. Doe ondertussen de geitenkaas in een kom en meng de tijm door de kaas.
  8. Haal de pit uit de dadel door deze in de lengte doormidden te snijden.
  9. Vul de dadels met het geitenkaas-mengsel.
  10. Garneer met een blaadje koriander en leg een pecannootje bovenop.

Foodie Fredi tip:
Verse dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Je kunt ze ook prima invriezen.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: