Spaanse aardappeltortilla

Ik ben dol op Spaanse tapas: de heerlijke kleine hapjes die geserveerd worden bij het aperitief. Het woordje tapa komt van het Spaanse werkwoord ‘tapar’, wat afdekken of bedekken betekent. Een ‘tapa’ betekent dan ook letterlijk vertaald ‘een dekseltje’. Waarom? Omdat men vroeger een drankje letterlijk afdekte met een stukje brood of met een plakje ham, om te voorkomen dat er vuil of vliegen in het glas zouden komen.  Inmiddels zijn er vele andere soorten tapas, die we al lang niet meer op een glas serveren.  Zoals deze heerlijke aardappeltortilla!

Bij een drankje hoort een hapje

Nog een ander leuk historisch weetje: rond 1500 was er een Keizer Karel V, die vond dat er teveel ruiters dronken op hun paard zaten omdat ze in een herberg alleen maar drank kregen en geen eten. Toen besloot hij dat in elke herberg niet alleen drank maar ook hapjes moesten worden aangeboden. In onze herberg thuis gaat het nu nog steeds zo…

Menos es más!

De klassieke ‘Tortilla a la Española’ is een eenvoudige maar smaakvolle aardappelomelet en in Spanje staat deze bij elke tapasbar op de menukaart. Met alleen uien en aardappel, lijkt het gerecht erg simpel, maar juist deze eenvoud geeft de omelet zijn bijzondere smaak. ‘Less is more’, zeg ik altijd. Of in dit geval:  ‘menos es más!’

Gebruik een goede koekenpan

Ik heb ooit een keer een recept gevonden in een tapas kookboekje en inmiddels heb ik de tortilla zo vaak gemaakt, dat ik het nu uit mijn hoofd doe. Meest lastige aan dit recept is het omkeren van de omelet. Dit vraagt om enige oefening en ik moet bekennen dat dit bij mij in het begin ook wel eens mis ging. Gebruik in ieder geval een goede anti-aanbak koekenpan!

Spaanse aardappeltortilla

  • Aantal personen: 6
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 1 dl olijfolie
  • 4 grote vastkokende aardappelen, in plakjes van 3mm
  • 1 ui grote ui, in ringen
  • 5 eieren
  • zeezout

Extra nodig:

  • anti-aanbak koekenpan
  • groot bord, net iets groter dan de pan

Bereiding:

  1. Verhit de olie in een (anti-aanbak)koekenpan en leg de plakjes aardappel er een voor een in. Wissel af met uienringen, dus leg op elk laagje aardappelplakjes een laagje uienringen. Bestrooi elk laagje met een klein beetje zeezout.
  2. Laat de aardappels langzaam gaar worden op middelhoog vuur. De aardappels moet je niet bruin bakken, dus zet het vuur niet te hoog.
  3. Schep af en toe voorzichtig om tot de aardappels zacht en gaar zijn (duurt ongeveer 15 minuten).
  4. Doe het aardappel-ui mengsel in een vergiet en vang 3 eetlepels van de olie op.
  5. Klop in een grote schaal de eieren los en schuimig. Voeg zeezout naar smaak toe.
  6. Doe aardappelen met de uien bij het geklopte ei en druk een beetje aan zodat dat alles met het eimengsel bedekt is. Laat dit mengsel 15 minuten staan.
  7. Zorg dat de koekenpan weer schoon is (zonder restjes aardappel), voeg 2 eetlepels van de opgevangen olie toe en verhit de olie.
  8. Doe het aardappelmengsel in de pan en verdeel het zodat het gelijkmatig verspreid is.
  9. Bak de tortilla op middelmatig vuur totdat de eieren aan de onderkant bruin worden. Schud regelmatig de pan heen en weer om te voorkomen dat de tortilla gaat plakken.
  10. Als de tortilla aan de onderkant bruin is, leg dan een groot bord op de pan en keer de pan om. Laat de tortilla terug glijden in de koekenpan en bak nu de andere kant bruin.
  11. Als de tortilla klaar is (hij mag aan de binnenkant nog een beetje vochtig zijn) dan leg je deze op een schaal en laat je de omelet afkoelen.
  12. Snijd de tortilla in puntjes of vierkantjes en serveer op kamertemperatuur.

Foodie Fredi Tip:

Je kunt de aardappeltortilla prima van te voren maken. De volgende dag is hij ook nog lekker!

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: