Gefrituurde okra met Thaise dipsaus

Ik heb okra gekocht op de Bazaar. Na enige twijfel hoor, want de laatste keer dat ik okra heb gegeten, vond ik het namelijk een beetje slijmerig.  Was er niet zo dol op. Dankzij dit slijmerige karakter wordt okra vaak gebruikt als natuurlijk verdikkingsmiddel voor stoofschotels en soepen. Maar ik heb een heel ander recept ontdekt! Deze gefrituurde okra’s zijn lekker knapperig en de combinatie met de pittige Thaise dipsaus is verrukkelijk. Zo vind ik okra dus wél lekker!

Okra

Okra

Lady’s fingers
Okra is een zogenaamde vruchtgroente. Heel gezond en een beetje pittig van smaak. Okra wordt veel gebruikt in de Marokkaanse, Indiase en Creoolse keuken. Qua uiterlijk lijkt het op een kruising tussen een groene peper en een courgette. Omdat ze op vrouwenvingers zouden lijken (what?!), worden ze ook wel Lady’s fingers genoemd. Zal wel door een man bedacht zijn…

Beslag met tapiocabloem
De okra doe je voor het frituren in een beslagje met tapiocabloem. Dat is een zetmeelrijk product, gemaakt van gedroogde cassavewortel. Het heeft een neutrale smaak. Tapiocabloem wordt vooral gebruikt als bindmiddel. Je kunt het kopen bij de Toko. Eventueel kun je het vervangen door maïzena.

I like it hot
In de dipsaus kun je Thaise chilipeper (Rawit) doen. Dit is een kleine smalle, maar erg hete chilipeper. Staat maar liefst op de vijfde plek van de lijst van heetste pepers ter wereld! Ze worden veel gebruikt in de Aziatische keuken. Je hebt groene (onrijpe) en rode (rijpe) pepers. Ik hou zelf van pittig eten, maar wil je een minder hete versie van deze dipsaus, gebruik dan wat minder peper of vervang de Thaise peper door een Spaanse peper (die minder scherp is).

Gefrituurde okra met Thaise dipsaus

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 300 gram okra
  • 3 tl bakpoeder
  • 40 gr. tarwebloem
  • 60 gr. tapiocabloem
  • 120 ml water
  • olie

Voor de dipsaus:

  • 4 el Thaise vissaus
  • sap van ¼ limoen
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • klein teentje knoflook (geperst)
  • ½ rode en een ½ groene Thaise chilipeper (Rawit), fijngesneden (hoeveelheid naar smaak)

Bereiding:

  1. Maak eerst de dipsaus: doe alle ingrediënten in een sauskommetje en roer even door.
  2. Was okra’s onder stromend water en verwijder de steelaanzet.
  3. Maak een beslag: doe de bakpoeder, tapiocabloem, bloem en water in een platte schaal of bord en roer goed door elkaar.
  4. Verhit de olie in een wok of frituurpan. Je kunt de temperatuur even testen door een klein beetje beslag in de olie te doen. Als het gelijk goed gaat sissen, dan is de olie goed.
  5. Doop de okra’s in het beslag, zorg dat alle kanten goed bedekt zijn en frituur ze lichtbruin.
  6. Even op keukenpapier laten uitlekken.
  7. Leg de okra’s op een mooi bord en serveer direct, samen met de dipsaus.

Foodie Fredi tip:
Okra eet je het liefst lekker vers. Bewaar ze dus niet te lang (maximaal 3 dagen). Als je ze koopt moet je erop letten dat ze mooi groen van kleur zijn (zonder al te veel bruine plekken).

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: