Marokkaanse kip

Op de Bazaar in Beverwijk heb ik een zakje Râs al hânout gekocht. Dat is een Marokkaans kruidenmengsel van wel 20 (of meer) verschillende specerijen. In Marokko maakt elke kruidenhandelaar zijn eigen samenstelling en het mengsel is dus nooit hetzelfde. Râs al hânout betekent in het Arabisch letterlijk “het hoofd van de winkel”. Voor ons beter vertaald als “het beste van de winkel”: het beste dat de handelaar te bieden heeft. Râs al hânout is dé smaakmaker in dit heerlijke recept voor Marokkaanse kip.

Ook belangrijk voor je boodschappenlijstje zijn groene olijven mét pit (deze hebben iets meer smaak dan olijven zonder pit) en ingelegde citroenen. En vergeet niet een vers Turks of Marokkaans brood te kopen want de saus is om je vingers bij af te likken…lekker soppen dus!

Marokkaanse kip

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 4 kippenbouten
  • 1 cm verse gember
  • 1 tomaat
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 bosje verse koriander (de blaadjes)
  • 1 bosje platte peterselie
  • 2 el Râs al hânout
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • 2 tl harissa (Arabische hete rode saus)
  • zeezout
  • 250 ml kippenbouillon (van tablet)
  • 1 tl saffraandraadjes
  • 100 gram groene olijven met pit
  • 2 ingelegde citroenen
  • scheutje olijfolie

Bereiding:

  1. Was de ingelegde citroenen onder de kraan. Snijd 1 citroen in blokjes. Van de andere gebruiken we alleen de schil. De schil snijd je in dunne reepjes. Zet weg tot gebruik.
  2. Doe de gember, tomaat, ui en knoflook, de helft van het bosje koriander en de peterselie in een keuken machine en maal fijn. Als je geen keukenmachine hebt, dan kun je alles ook heel klein snijden.
  3. Doe het mengsel in een grote pan.
  4. Voeg de volgende ingrediënten toe: een scheutje olijfolie toe, Râs al hânout, kaneel, koriander, zout, harissa en de stukjes van 1 ingelegde citroen (bewaar de andere voor garnering).
  5. Roer alles goed door elkaar, doe de kippenbouten in de pan en wrijf ze (met je handen) goed in met het mengsel. Laat het een kwartiertje even intrekken.
  6. Los ondertussen de saffraan op in 250 ml hete kippenbouillon en voeg dit toe aan de kip.
  7. Zet het vuur aan en laat de kippenbouten 15 minuten zachtjes koken.
  8. Haal de kippenbouten eruit (bewaar het kookvocht voor de saus) en leg ze in een ovenschaal of tray.
  9. Bak de kippenbouten nog 15 minuten in de oven op 220 graden. Zo krijgen ze een lekker knapperig korstje.
  10. Maak ondertussen de saus af: voeg de olijven toe en de rest van de koriander (grof gesneden). Laat de saus een paar minuten inkoken, tot de gewenste dikte is bereikt.
  11. Haal de kip uit de oven en leg op een mooie schaal. Giet de saus erover en garneer met reepjes ingelegde citroen.

Advertenties

4 Comments

    • Foodie Fredi says:

      Hoi Anna,
      Wat leuk dat je het recept gaat uitproberen! Nu zie ik inderdaad dat ik de hoeveelheid saffraan niet had vermeld. Ik heb 1 theelepel gebruikt (saffraandraadjes). Ik heb het er nu ook bijgezet in de recept. Dank voor je oplettendheid!
      Veel succes en laat je nog weten of het is gelukt?
      Groetjes,
      Fredi

  1. Anna says:

    Hoi Fredi,

    Wij hebben gisteren de Marokkaanse kip gegeten. Dat was lekker! Ik ben altijd erg nieuwsgierig hoe al die verschillende, voor mij onbekende, kruiden zullen smaken als ik op de Oosterse markt ben. Heb ook nog nooit Marokkaanse gekookt. De smaak was verrassend! Volgende keer ga ik weer iets anders proberen. Bedankt.

    • Foodie Fredi says:

      Hoi Anna,
      Fijn dat het gelukt is en dat je het lekker vond. Er volgen nog meer recepten van de Bazaar, dus hou mijn blog maar in de gaten. Bedankt voor je enthousiaste reactie!

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: