Courgettesoep met knoflook en rozemarijn

Een collega had laatst de Bosuitjes soep gemaakt van mijn blog en was helemaal enthousiast. Ze was verrast dat het zo makkelijk is om zelf soep te maken. Of ik nog meer soeprecepten had? Ja zekerrrrr….

Soep met een Italiaans tintje

Deze courgettesoep maak ik vaak. Ik geniet altijd van de heerlijke geur van knoflook en rozemarijn in huis, als de soep staat te pruttelen. Het is ook een ideaal voorgerecht als je gasten te eten krijgt, want je kunt de soep ruim van te voren al klaarmaken. Vlak voor het serveren doe je een paar blokjes Gorgonzola kaas door de soep. Deze romige Italiaanse blauwschimmelkaas gaat dan lekker smelten en geeft een extra smaaksensatie.

Witte vermout

In dit recept gebruik ik droge witte vermout. Vermout is een Italiaanse versterkte wijn, die op smaak wordt gebracht met verschillende aromatische planten en kruiden. Er zijn verschillende soorten vermout. De normale witte vermout (bianco) is fruitig en lekker zoet. De rode vermout (rosso) heeft een wat bitterzoete kruidensmaak. Droge, witte vermout is vooral bekend dankzij de cocktails zoals de beroemde James Bond Martini (shaken, not stirred!). Maar het is ook heerlijk in sauzen en soepen. Er bestaat ook een Franse witte vermout, die heet Noilly Prat. Ga even langs de slijter en haal een flesje. Wat je over hebt, komt heus wel op bij een volgend feestje. Of gebruik het als prima argument om weer eens een cocktailparty te organiseren.

Leuke serveertip:

Courgettesoep met knoflook en rozemarijn van Foodie Fredi

Steek een takje rozemarijn in een blokje gorgonzola kaas en zet deze rechtop in de soep. Serveer met een bakje mini-grissini

Courgettesoep met knoflook en rozemarijn

  • Aantal personen: 6
  • Tijd: 40 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 4 el olijfolie
  • 2 uien, in ringen
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 courgettes, in grove stukken
  • 1 dl witte droge vermout of Nouilly Prat
  • 1 ¼ kippenbouillon (van een tablet)
  • 1 takje rozemarijn
  • 200 gr. Gorgonzola, in stukjes
  • zeezout en peper
  • voor de garnering: 6 takjes rozemarijn en mini-grissini (verkrijgbaar bij de HEMA)

Extra nodig:

  • Staafmixer

Bereiding:

  1. Neem een ruime soeppan en verhit hierin de olijfolie.
  2. Doe de uienringen en de knoflook in de pan en fruit deze ongeveer 5 minuten.
  3. Voeg de courgette toe en bak deze 5 minuten mee.
  4. Blus het af met de vermout en doe de bouillon en het takje rozemarijn erbij.
  5. Kook de soep op zacht vuur ongeveer 20 minuten (de courgette moet zacht zijn).
  6. Verwijder het takje rozemarijn en pureer de soep met de staafmixer.
  7. Breng de soep op smaak met zout en peper.
  8. Schenk de soep in een kom.
  9. Brokkel de gorgonzola kaas en doe deze vlak voor het serveren door de soep.
  10. Voor een leuk effect: steek een takje rozemarijn in een blokje kaas en zet deze rechtop in de soep. Zet een een klein bakje met mini-grissini ernaast.

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: