Aubergines met korianderpesto

Ik ben laatst voor het eerst naar De Bazaar in Beverwijk geweest. Ik heb mijn ogen uitgekeken! De Oosterse Markt is een droom voor een foodie zoals ik. Je vind er alle kruiden en specerijen die je maar kunt bedenken, kramen met verse (exotische) groenten & fruit, schalen vol olijven in allerlei soorten en smaken, geurige broden…Daar krijg je enórme trek van. Zo fijn dus dat ik overal mocht proeven en allerlei lekkere hapjes kreeg aangeboden. Wát een leuke sfeer…de Bazaar heeft er een fan bij!

Recepten van De Bazaar

Ik heb er veel ideeën opgedaan voor lekkere recepten en zal deze vanaf nu publiceren in mijn nieuwe categorie ‘De Bazaar’. Met bekende en minder bekende ingrediënten, gekocht op De Bazaar. Om nieuwe smaken en geuren te ontdekken. Vandaag mijn eerste ‘Bazaar-recept’: Aubergines met korianderpesto.

Aubergines

Aubergines heb je in heel veel soorten. Op de Bazaar zag ik groene aubergines, kleine ronde Thaise aubergines en de donkerpaarse die hier in Nederland wat meer bekend zijn. Wist je dat aubergines al 4000 jaar geleden gebruikt werden in India en Pakistan? Daarna werden ze populair in de Arabische en Turkse keuken en in de 15e eeuw introduceerden de Arabieren de aubergine in de Mediterraanse keuken van Zuid-Europa. Denk maar aan het heerlijke Griekse gerecht Moussaka of de Franse klassieker Ratatouille. Pas in de jaren ‘70 kwam de aubergine naar Nederland.

Aubergines

Aubergines zijn er in verschillende soorten

Aubergine smaakt soms wat bitter. Maar daar is een trucje voor! Bestrooi de (plakken) aubergine met zout, voordat je ze gaat bakken. Zo wordt het vocht uit de aubergine getrokken en verdwijnt de bittere smaak. Bovendien zuigt de aubergine dan minder olie op tijdens het bakken of frituren.

Voor dit recept heb ik op de Bazaar 2 grote donkerpaarse aubergines gekocht, een zakje komijnpoeder en een grote bos verse koriander.

Aubergines met korianderpesto

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 30 minuten + 30 minuten wachttijd
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 grote donkerpaarse aubergines
  • olijfolie
  • bosje verse koriander
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl komijnpoeder
  • keukenzout
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

Extra nodig:

  • blender, staafmixer of vijzel

Bereiding:

  1. Was de aubergines en snijd ze in de lengte in plakken van ongeveer 5 mm.
  2. Bestrooi elke plak met keukenzout en laat ze 30 minuten uitlekken in een vergiet (het zout onttrekt vocht aan de aubergine en vermindert de bittere smaak).
  3. Spoel de plakken af onder de kraan en dep ze daarna goed droog met keukenpapier.
  4. Verhit olijfolie in een koekenpan (zorg dat deze goed heet is!) en bak de plakken aubergine goudbruin en een beetje knapperig.
  5. Laat de plakken gebakken aubergine uitlekken op keukenpapier.
  6. Maak ondertussen de korianderpesto: doe de verse koriander, knoflook, komijnpoeder, snufje zeezout en versgemalen peper in een blender of vijzel en maal fijn. Voeg olijfolie toe totdat een smeuïge pesto ontstaat.
  7. Smeer de plakken aubergine in met de pesto.
  8. Leg de plakken aubergine dakpansgewijs op een mooi bord of platte schaal.

Serveer het gerecht warm, lauw of koud. Kan ook prima de volgende dag gegeten worden!

Foodie Fredi Tip:
Bewaar aubergines niet in de koelkast maar bij kamertemperatuur. Dan zijn ze ruim een week houdbaar.

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: