Pesto Genovese

Niets is lekkerder dan zelfgemaakte pesto. Moet je proberen, is echt veel beter dan de potjes in de supermarkt!

Gestampt

Pesto komt oorspronkelijk uit de Italiaanse stad Genua. Een heerlijk sausje van verse basilicum, Parmezaanse kaas, pijnboompitten en de lichte en smaakvolle Ligurgische olijfolie uit de streek rondom Genua. De ingrediënten werden vroeger in een vijzel fijngemalen. Vandaar de naam pesto, want dat betekent “gestampt”. Tegenwoordig maken we pesto ook met de keukenmachine of de staafmixer.

Pecorino kaas

In het originele recept wordt een combinatie van Parmezaanse kaas (Parmigiano Reggiano) en Pecorino kaas gebruikt. Het zijn beide harde Italiaanse kazen, maar de Parmezaanse kaas is van koemelk gemaakt en de Pecorino van schapenmelk. Voor de taalliefhebber: het Italiaanse woord voor schaap is ‘pecora’. Pecorino is iets pittiger dan Parmezaanse kaas. Heb je het niet in huis? Dan kun je ook prima alleen Parmezaanse kaas gebruiken.

Lekker bij…

In Italië eet men pesto natuurlijk het liefst met pasta (de beroemde Pasta Pesto). Maar het is ook heerlijk bij vlees zoals carpaccio of bij vis zoals gerookte zalm. Ik doe ook graag een laagje pesto over verse zalm of kabeljauw en dan grillen of bakken in de oven. Of smeer een stokbroodje in met pesto en beleg deze met een plakje tomaat en een plakje mozzarella. Ken jij nog een lekker recept met pesto? Laat een reactie achter!

Pesto Genovese

  • Aantal personen: 4-6
  • Tijd: 10 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 50 gram verse basilicumblaadjes
  • 100 ml extra vergine olijfolie
  • 2 tenen knoflook
  • 20 gram pijnboompitten
  • 20 gram Parmezaanse kaas (geraspt)
  • 20 gram Pecorino (geraspt)
  • Snufje zeezout

Bereiding:

  1. Meng alle ingrediënten, behalve de olijfolie door elkaar, in een vijzel of in een keukenmachine.
  2. Giet er steeds kleine beetjes olijfolie bij totdat de pesto de gewenste dikte heeft en lekker smeuïg is.

Foodie Fredi tip:
Als je de pesto bedekt met een laagje olijfolie dan kun je het 10 dagen bewaren in de koelkast.

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: