Thaise gele viscurry

Voor dit gerecht moet je wel wat boodschappen in huis halen, maar daarna is het echt super simpel en binnen 15 minuten klaar! Behalve de limoenblaadjes, kun je alle ingrediënten bij de betere supermarkt (Albert Heijn bijvoorbeeld) krijgen, dus je hoeft er niet perse voor naar de toko. Limoenblaadjes kun je in dat geval vervangen door het rasp van een limoenschil. Belangrijk in dit gerecht is dat de vis lekker sappig blijft. Dus houd je aan de kooktijd in het recept en laat de vis niet te lang koken. De vis moet je als het ware pocheren in de saus.

Verschillende currypasta’s

De Thaise keuken kent verschillende soorten curry’s in 3 kleuren: geel, groen en rood. De gele curry dankt zijn kleur aan de geelwortel (kurkuma). Het heeft een beetje een kerriesmaakje en past dus heel goed bij vis.

Groene curry is groen dankzij de groene chilipeper die erin zit en de rode curry heeft een rode kleur door rode gedroogde chilipeper. Rode curry wordt meestal met vlees gemaakt (varkensvlees of rundvlees).

Maar het leuke is dat je de verschillende curry pasta’s heel goed kunt wisselen. Zo maak ik ook wel eens vis met een rode curry. Smaakt nog steeds heerlijk. Dus als je nog een potje currypasta in de koelkast hebt staan met een andere kleur, kun je die ook prima gebruiken voor dit gerecht!

Thaise gele viscurry

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 15 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 2 el olie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 cm verse gember, geraspt
  • 2 el Thaise gele curry pasta (Toko of Albert Heijn)
  • 1 tl komijnpoeder (djinten)
  • 1 tl korianderpoeder (ketumbar)
  • ½ tl geelwortelpoeder (kurkuma)
  • 200 gram sugarsnaps (puntjes en eventuele draden verwijderd)
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 el Thaise vissaus (nam pla)
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • sap van 1 limoen
  • 4 limoenblaadjes* (toko) of 1 el rasp van de limoenschil
  • 400 gr dikke witte visfilet in grove stukken van 3 cm (bijvoorbeeld kabeljauw)
  • 200 gram grote garnalen
  • 150 gram cherrytomaatjes, gehalveerd

Voor de garnering:

  • ½ rode peper in flinterdunne ringetjes
  • 2 bosuitjes, in ringetjes
  • paar takjes verse koriander (alleen de blaadjes)

* Als je verse limoenblaadjes hebt, dan in heel dunne reepjes snijden. Die kun je namelijk eten. Heb je gedroogde blaadjes? Laat ze dan heel, want die eet je niet op (eventueel haal je de gedroogde blaadjes eruit bij het opdienen).

Bereiding:

  1. Verhit de olie in de pan. Voeg de ui, knoflook, gember, komijnpoeder, korianderpoeder en geelpoeder toe en bak dit even aan (3 min).
  2. Voeg de gele currypasta toe en fruit deze ook even mee (2 min).
  3. Voeg de kokosmelk, suiker, vissaus en limoenblaadjes (zie hierboven *) toe. Roer alles goed door elkaar en breng aan de kook.
  4. Voeg dan de vis, garnalen, sugarsnaps en de tomaatjes toe. Zet een deksel op de pan en laat 5-6 minuten pruttelen op zacht vuur. Controleer of de vis gaar is.
  5. Voeg het sap van een limoen toe.
  6. Proef en voeg eventueel wat extra vissaus naar smaak toe (geeft een zoute smaak).
  7. Garneer de curry met ringetjes bosui, gescheurde blaadjes verse koriander en ringetjes rode peper.

Lekker met witte rijst!

Foodie Fredi tips:

  • In plaats van gele currypasta, kun je ook rode of groene gebruiken.
  • Heb je geen limoenblaadjes? Gebruik dan de rasp van de limoenschil (ongeveer 1 eetlepel)

 

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: