Gefrituurde spiering

Onze jongste dochter is gek op kleine gefrituurde spiering visjes. Dit heerlijke gerechtje hebben we voor het eerst gegeten op het zonnige terras bij mijn ouders in Zuid-Frankrijk. Daar heet het ‘La friture d’éperlans’. Hier bij ons thuis noemen we ze gewoon ‘de visjes van opa’ en het is absoluut ons meest favoriete borrelhapje. Ook tijdens het WK voetbal!

Komkommervisje

Spiering is een directe verwant van de zalm en de forel en wordt in Nederland zowel in zout- als zoet water gevangen: in de Waddenzeee en in het IJsselmeer. Vroeger was dit het voedsel van de arme Zuiderzeevissers: ‘Spiering is vis, als er anders niets is’. Ze noemen spiering ook wel het ‘komkommervisje’, omdat het naar komkommer ruikt (is echt waar!).

Waar koop je ze?

Het is nog best lastig om hier in Nederland verse spiering te kopen. Zelfs op de markt kun je het vaak niet krijgen (althans niet in IJsselstein en Nieuwegein).

Wij kopen het daarom bij de groothandel, maar je kunt het ook bij de viswinkel bestellen. Ingevroren kan natuurlijk ook. Kun je écht geen spiering vinden, gebruik dan een andere kleine vissoort zoals inktvis, ansjovis of sardientjes.

De gefrituurde spiering kun je met kop en staart opeten. En neem er vooral een heerlijk glas koude Pouilly-Fumé bij!

Gefrituurde spiering

  • Aantal personen: 2 personen
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 300 gram spiering
  • 100 gram bloem
  • plantaardig frituurvet: zonnebloemolie, arachideolie of olijfolie
  • grof zeezout
  • citroen
  • peterselie voor garnering

Gefrituurde spiering

Door Foodie Fredi

Bereiding:

  • Was de spiering onder de kraan en dep voorzichtig droog met keukenpapier.
  • Doe de bloem in een kom of diep bord en wentel de spiering door de bloem.
  • Schud de overtollige bloem van de visjes (in een zeef of met je handen)
  • Verhit de olie tot 180°. Als je geen temperatuurmeter hebt kun je de temperatuur checken door er voorzichtig een visje in te laten glijden, als het vet gaat bruisen is de temperatuur goed.
  • Bak de visjes in een paar minuten goudbruin en knapperig, niet teveel tegelijk in de pan en zorg dat ze niet aan elkaar gaan plakken.
  • Als ze mooi goudbruin zijn, de visjes uit de pan halen en even uit laten lekken op keukenpapier.
  • Bestrooien met een beetje grof zeezout, geef er partjes citroen bij en garneer met peterselie

Bon appetit!

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: