Tofu uit de wok met sugar snaps en bimi

Dagje bewust. Dat is het thema van de Allerhande van Albert Heijn deze maand. Want we zijn met z’n allen op de gezonde tour. Bewust eten is dé foodtrend van nu. Minder vlees, superfoods, eerlijke producten, duurzaam, biologisch…we raken er niet over uitgepraat. Foodie Fredi kookt vandaag ook heel bewust. Maar vooral gewoon lekker. Ik maak een pittig wokgerecht met tofu en (h)eerlijke groenten. Had zo maar in de Allerhande kunnen staan…

Sugar snaps

Sugar snaps (ook wel suikererwten of suikerpeulen genoemd) lijken op peultjes maar smaken iets zoeter. Ze zijn ook lekker knapperig, dus ideaal om te wokken. Je moet ze wel even schoonmaken. Sugar snaps hebben namelijk een wat stugge vezel langs de naad, die je moet verwijderen. Dit doe je door de punt licht in te snijden, trek dan het puntje met een mes naar achteren en trek de draad langs de naad van de peul voorzichtig naar beneden. Haal ook de bovenkant van de peul af.

Is het nou tofu of tahoe?

Jarenlang heb ik gedacht dat tofu iets anders was dan tahoe. Niet dus. Het is precies hetzelfde: een zacht kaasachtig product gemaakt van sojamelk. In China noemen ze het ‘tofu’ en in Indonesië ‘tahoe’. Het bevat veel eiwitten en is daarom een prima vleesvervanger. Maar het smaakt eigenlijk naar niets. Dus moet je lekkere (pittige) kruiden gebruiken om de tofu op smaak te brengen. Zoals in dit recept!

Tofu uit de wok met sugar snaps en bimi

  • Aantal personen: 4
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 tenen knoflook, grof gehakt
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • snuf zeezout
  • 3 el arachideolie of zonnebloemolie
  • 250 gram stevige tofu (tahoe), in blokjes van 2 cm
  • 75 gram cashewnoten, grof gehakt
  • 200 gram bimi*
  • 150 gram sugar snaps (puntjes en draden verwijderd)**
  • 4 bosuitjes, in ringen
  • 1 el verse gember, fijngehakt
  • 2 el sojasaus
  • 1 el Thaise vissaus
  • eventueel verse koriander om te garneren

* Bimi is te koop bij Albert Heijn en de betere groenteboer. Je kunt het ook vervangen door in vieren gesneden broccoliroosjes.
** In plaats van sugar snaps kun je ook peultjes gebruiken

Bereiding:

  1. Doe de knoflook samen met de rode peper en zout in een vijzel en maak er een pasta van. Heb je geen vijzel? Snijd het dan heel klein.
  2. Doe 3 el olie in een voorverwarmde wok en laat heet worden.
  3. Wok de tofu-blokjes in delen (dan gaat het sneller) goudbruin in ongeveer 4 minuten. Regelmatig omscheppen.
  4. Voeg de gehakte cashewnoten toe en de rode peperpasta en roerbak nog 1 minuut. Schep op een bord en houd apart.
  5. Doe in dezelfde wok 150 ml water en de bimi toe en breng aan de kook. Laat 3-4 minuutjes zachtjes koken tot bijna al het vocht verdampt is.
  6. Doe de sugar snaps, bosui en gember erbij en roerbak nog 2 minuten.
  7. Roer de sojasaus, vissaus en suiker erdoor.
  8. Doe de tofu terug in de pan en verwarm nog 1 minuutje.
  9. Eventueel garneren met verse korianderblaadjes.

Lekker met witte rijst!

 

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: