Ovenschotel met zalmforelfilet, venkel en aardappel

Ik ben gék op Jamie Oliver. Behoorlijk verslaafd aan zijn kookboeken en als ik hem op tv voorbij zie komen, dan zit ik aan de buis gekluisterd. Mijn jongste vraagt soms bezorgd of ik verliefd op Jamie ben… Ik heb haar gerustgesteld hoor: papa is toch echt de enige man in mijn leven. Maar ik ben wél verliefd op de kookkunsten van Jamie. Deze ovenschotel met venkel en zalmforelfilet heeft ook direct mijn hart gestolen. Het is lekker en simpel om te maken. “Nothing cheffy!” zou mijn Jamie zeggen. Proberen dus!

Over venkel

Venkel is een heerlijke frisse groente met een lichte anijssmaak. In dit gerecht gebruiken we zowel de venkelknol als het groene loof. Tips nodig hoe je een venkel moet schoonmaken? De groene stelen snijd je eraf en de fijne groene takjes bewaar je voor de garnering. Spoel de venkelknol af onder de kraan en snijd ‘m doormidden. Verwijder de harde onderkant en snijd de venkel vervolgens in plakjes. Kijk anders even dit filmpje op Youtube: Venkel schoonmaken.

Zalmforelfilet of andere vis

Verse zalmforel koop je niet zo gemakkelijk bij de supermarkt. Als ze het al hebben (Albert Heijn heeft ze soms), dan zijn het hele vissen en moet je ze zelf nog fileren. Ik ga dus altijd naar de viswinkel of de viskraam op de markt. Voor de IJsselsteiners onder ons: op woensdag staat er een viskraam bij de PLUS supermarkt in Zenderpark. Daar maken ze mooie filets voor je. De huid kan er gewoon aan blijven zitten. Uiteraard kun je de zalmforelfilet ook vervangen door gewone zalmfilet of een andere vissoort.

Net even anders…

In het originele recept van Jamie Oliver gaat er op het eind een laagje broodkruim op de ovenschotel. Ik vind het zelf echter leuker om plakjes geroosterd stokbrood te gebruiken, ingewreven met knoflook en bestrooid met kaas. Deze bak je dan op het eind nog even mee. Dus ik heb het recept daar een beetje aangepast…sorry Jamie 😉

Ovenschotel met zalmforelfilet, venkel en aardappel

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 1 uur
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 400 gram aardappels in dunne plakjes (= ongeveer 4 aardappels)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 3 tenen knoflook gesnipperd + 1 teen knoflook heel
  • 1 grote ui in dunne plakjes
  • 1 grote venkelknol in dunne plakjes (bewaar het groen)
  • 1 theelepel venkelzaadjes
  • 4 zalmforelfilets met huid*
  • 250 ml room
  • 2 handen vol verse geraspte Parmezaanse kaas en nog wat extra
  • 4 ansjovisfilets in stukjes
  • (zee)zout en zwarte peper
  • 8 sneetjes (oud) stokbrood

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Kook de gesneden aardappels 5 minuten in kokend water met zout en laat ze in een vergiet uitlekken.
  3. Doe de olijfolie in een koekenpan en doe daar de olie, 3 tenen geperste knoflook, ui, venkel en venkelzaad in. Laat het mengsel 10 minuten met het deksel op de pan zachtjes bakken. Roer af en toe.
  4. Doe het mengsel over in een ruime ovenschaal en leg de zalmforelfilets met het vel naar boven erboven op.
  5. Meng de room met de geraspte kaas en ansjovis (bewaar nog wat geraspte kaas).
  6. Roer zout en peper door dit mengsel en schenk het over de vis.
  7. Hussel de plakjes aardappel met een beetje olijfolie, peper en zout en leg ze in een laag op de vis.
  8. Zet de schaal ongeveer 25 minuten in de oven.
  9. Snijd ondertussen 1 teen knoflook doormidden en wrijf de plakjes stokbrood ermee in.
  10. Rooster de sneetjes stokbrood in een droge koekenpan pan, tosti-apparaat of broodrooster.
  11. Leg na 25 minuten de broodjes bovenop in de ovenschaal en bestrooi ze met nog een beetje geraspte kaas.
  12. Laat nog ongeveer 5 minuten in de oven bakken tot de kaas gesmolten is en een bruin korstje heeft.
  13. Haal de ovenschotel uit de oven en garneer met het groen van de venkel.

*Vraag de visboer om de zalmforel in mooie filets te snijden. Eventueel kun je ook gewone zalmfilet nemen.

 

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: