Gegratineerde schelpen met visragout

Op de vrijmarkt vorige week heb ik een aantal lege St. Jakobsschelpen gekocht. Echt retro! Mijn moeder maakte vroeger vaak heerlijke visragout, opgediend in zo’n mooie schelp. Als kind smulde ik ervan, dus met dit recept ga ik echt even terug in de tijd…Ik heb het originele recept van mijn lieve moeder geleerd, en het vervolgens zelf aangevuld met extra ingrediënten. Ik ben benieuwd of jullie het ook zo lekker vinden!

Als hoofdgerecht (2 schelpen per persoon) is onderstaande hoeveelheid voldoende voor 6 eters. Eet je het als voorgerechtje (1 schelp per persoon) dan heb je genoeg voor 8 eters!

Gegratineerde schelpen met visragout

  • Aantal personen: 6-8
  • Moeilijkheidsgraad: normaal
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 600 ml visbouillon (van tablet)
  • 150 ml droge witte wijn
  • 250 ml room
  • 75 gram roomboter
  • 75 gram bloem
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • 1 theelepel gedroogde venkel
  • 2 eetlepels worcestersaus
  • peper en zout naar smaak
  • 500 gram witte vis, in blokjes
  • 250 gram garnalen (liefst rauw)
  • 3 eetlepels roomboter
  • 3 teentjes knoflook
  • 250 gram champignons, in plakjes gesneden
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels gesneden (blad)peterselie
  • 100 gram geraspte kaas
  • eventueel: maizena of allesbinder

Bereiding:

  1. Meng de visbouillon met de wijn, citroensap, dille en venkel. Breng aan de kook.
  2. Laat de vis in de bouillon zachtjes garen, ongeveer 8 minuten. Haal dan de vis voorzichtig uit de bouillon en houd apart. De bouillon bewaren en laten koken.
  3. Bak de (schoongemaakte) garnalen  roze in 3 eetlepels roomboter met knoflook. Schep uit de pan en houd apart. (Pan nog niet afwassen, die gebruiken we straks!)
  4. Smelt nu 75 gram roomboter in een flinke pan met dikke bodem en doe daar de 75 gram bloem bij en blijf roeren tot een bal ontstaat.
  5. Nu kan de hete bouillon erbij: scheutje voor scheutje en ondertussen goed blijven roeren, anders krijg je klontjes.
  6. Als alle bouillon verwerkt is, dan kan de room erbij en laat je de ragout 5 minuten (al roerend) doorkoken, zodat de bloem kan garen.
  7. Ondertussen de champignons aanfruiten in de boter die nog over is van de garnalen.
  8. Dan alles bij elkaar voegen en de ragout op smaak brengen met zout en peper, gesneden peterselie en de worcestersaus.
  9. Roer als laatste 2 eidooiers erdoor (eiwit gebruiken we niet dus die kan je weggooien). Haal nu de pan van het vuur.
  10. Als de ragout te dun is, eventueel verdikken met maïzena of allesbinder.
  11. Vul de schelpen met de ragout en bestrooi elke schelp met geraspte kaas.
  12. De schelpen gaan 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
  13. Garneer met peterselie.

Foodie Fredi tip:
Heb je geen schelpen? Serveer de visragout dan in 1-persoons ovenschaaltjes of – ook leuk – in uitgeholde ronde broodjes zoals Italiaanse bollen!

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: