Aspergetortilla

Al jarenlang wordt het Nederlandse aspergeseizoen officieel geopend op de tweede donderdag van april. Vandaag dus 🙂 Door de hoge temperaturen de laatste tijd, waren de eerste asperges eigenlijk al eind februari verkrijgbaar. Toch zetten we de asperge vandaag in het zonnetje. Het is een echt seizoensproduct en slechts enkele weken lang verkrijgbaar. Dus sla nu je slag!

Zo is het begonnen

De asperge is een hele oude groente: 5000 jaar geleden aten de Egyptenaren ze al. Maar pas begin twintigste eeuw is de asperge via Italië en Frankrijk in Nederland terechtgekomen. Dat is dus pas honderd jaar geleden! Vooral in Limburg en Brabant ontstond een levendige aspergecultuur, omdat de zandgrond daar heel geschikt was voor asperges. Bovendien woonden er grote Katholieke gezinnen, die zorgden voor goedkope arbeiders om de asperges te oogsten.

Het witte goud

Er komt heel wat bij kijken voordat de asperge bij jou op je bord ligt. Het begint met het kweken van speciale zaden voor de aspergeplant. Deze worden gepoot en pas na twee jaar groeit uit de wortel een nieuwe stengel: de asperge. Witte asperges groeien in de grond in zogenaamde aspergebedden (heuveltjes). De oogst gebeurt meestal handmatig. De witte asperges moeten in de vroege ochtend en aan het begin van de avond geoogst worden. Want dan wordt de asperge zo min mogelijk blootgesteld aan zonlicht, waardoor de roomwitte stengels zouden kunnen verkleuren. Een bewerkelijk klusje dus. Niet voor niets noemen we deze koningin van de groente ‘Het witte goud’.

Witte en groene asperges

De meest verkochte asperges in Nederland zijn wit, maar er bestaan ook groene en zelfs paarse asperges. Het verschil is, dat witte asperges in de grond groeien en groene en paarse boven de grond. Daarom moet je de witte altijd goed schillen en de groene niet.

Ik heb voor vandaag een lekker gerecht met groene asperges. Het recept heb ik ooit gevonden in een Allerhande. Ik maak deze tortilla graag omdat hij er zo prachtig uitziet. Hij is zowel warm als koud lekker en dus ook heel geschikt om vooraf te maken als je een feestje hebt of als er gasten komen eten. Een echte eyecatcher!

Aspergetortilla

  • Aantal personen: 6
  • Tijd: 45 min.
  • Moeilijkheidsgraad: gemiddeld
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 3 vastkokende aardappelen
  • 3 el olijfolie
  • 1 ui, fijngesnipperd
  • 1 bos groene asperges van 500 gr (zie ook Foodie Fredi Tip onderaan)
  • 6 eieren
  • Zout en peper

Bereiding:

  1. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm (brunoise).
  2. Verhit de olie in een koekenpan en bak de aardappel en ui op middelhoog vuur 8 min.
  3. Voeg peper en zout toe, schep regelmatig om.
  4. Snijd de houtachtige onderkant van de asperges en halveer ze. Snijd de onderste helften in stukjes van 1 cm.
  5. Voeg de stukjes toe aan het aardappel­mengsel en bak 3 min. mee.
  6. Klop de eieren los met 2 el water en peper en zout.
  7. Duw het aardappelmengsel een beetje aan en schenk het ei erover.
  8. Leg de rest van de asperges er in een cirkel op.
  9. Zet de pan op het kleinste pitje, dek af met een deksel of aluminiumfolie en laat het ei in 20 min. stollen.
  10. Keer de tortilla met behulp van een bord en bak op laag vuur nog 4 min.
  11. Serveer met de aspergecirkel aan de bovenkant.

    Aspergetortilla

    Serveer met de asperges aan de bovenkant

De tortilla is zowel warm, lauw als koud lekker!

Foodie Fredi Tip:
Je kunt voor dit gerecht ook alleen aspergetips kopen. Deze gebruik je dan voor de cirkel aan bovenkant. Je hebt dan 100 gram aspergetips nodig.

 

Advertenties

1 reactie

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: