Pasta Primavera

Wat een prachtig lenteweer zeg! Je krijgt gelijk zin in een heerlijke Pasta Primavera. Niet alleen omdat ‘Primavera’ het Italiaanse woord voor ‘Lente’ is, maar vooral vanwege de lekkere voorjaarsgroenten die erin zitten. Je zou denken dat zo’n klassiek pastagerecht uit Italië komt. Maar nee…Pasta Primavera is bedacht in Amerika. Door een Italiaan, dat wel.

Le Cirque

Het fameuze restaurant Le Cirque in New York City claimt het gerecht eind jaren 70 te hebben uitgevonden. Het verhaal gaat, dat eigenaar Sirio Maccioni het recept van de pastaschotel op een dag uit zijn mouw geschud zou hebben. Door de koelkast open te trekken en gewoon iets te maken van de aanwezige producten: paddenstoelen, broccoli, courgette, doperwten en asperges. Afgemaakt met room, boter en Parmezaanse kaas. En voilà, de Pasta Primavera was geboren.

Maccioni had destijds een chef in dienst, die het gerecht in eerste instantie helemaal niets vond. Hij weigerde het zelfs klaar te maken. Maar gasten bleven erom vragen en dankzij een lovende culinaire recensie in de New York Times, werd het plotseling een grote hit.

In deze video vertelt de zoon van Sirio Maccioni hoe het allemaal zo gekomen is:

 

 

Er lopen overigens nog wat boze Italianen rond, die het niet helemaal eens zijn met dit verhaal en de New Yorkse herkomst ernstig in twijfel trekken. Feit is wél, dat het restaurant het gerecht razend populair heeft gemaakt. En niet alleen in Amerika. Inmiddels bestaan er over de hele wereld vele varianten van Pasta Primavera.

Klassiek recept

Ik wilde graag het originele recept uitproberen, zoals het destijds door Le Cirque gemaakt werd. Het recept heb ik gevonden op saveur.com, de website van het bekende Amerikaanse foodmagazine ‘Saveur’ (= Smaak). Het is een beetje bewerkelijk omdat je alle groenten van tevoren eerst moet blancheren. Maar als je dat eenmaal gedaan hebt, is het verder heel simpel. En super lekker!

Pasta Primavera

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 40 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

  • 4 el olijfolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 100 gram champignons in kwarten gesneden
  • 150 gram groene aspergetips in stukjes van 2 cm
  • 150 gram broccoli roosjes
  • 100 gram doperwten (diepvries)
  • 1 kleine courgette
  • 500 gram spaghetti
  • 200 ml room
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas + extra vlokken voor garnering
  • 20 gram roomboter
  • 300 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
  • Ongeveer 10 basilicumblaadjes (gescheurd) + een paar blaadjes voor garnering
  • 2 el pijnboompitten
  • Zeezout en peper

Extra nodig:

  • 10 ijsblokjes

Bereiding:

  1. Rooster de pijnboompitten in een koekenpan tot ze goudbruin zijn. Zet weg tot gebruik.
  2. Breek de broccoli in kleine roosjes.
  3. Snij de courgette in de lengte in kwarten en dan in stukjes van 2 cm.
  4. Verwijder de houterige uiteinden van de asperges (ongeveer 1 cm) en snijd de asperges in stukjes van 2 cm.
  5. Breng water aan de kook in een grote pan, voeg een flinke snuf zeezout toe.
  6. Zet een grote kom water klaar en doe daar 6 tot 10 ijsblokjes in.
  7. Blancheer de groenten: kook ze afzonderlijk (niet tegelijk) in het water:
    – broccoli: 2 minuten
    – courgette: 2 minuten
    – asperges: 2 tot 3 minuten (afhankelijk van de dikte)
    – doperwten (bevroren): 30 seconden
  8. Doe de groenten na het koken direct in het ijswater en laat ongeveer 1 minuut afkoelen.
  9. Haal de groenten met een schep uit het ijswater en laat goed uitlekken in een vergiet (als het ijswater lauw wordt, dan wat extra ijsblokjes toevoegen).
  10. Begin alvast met de spaghetti en kook deze volgens gebruiksaanwijzing beetgaar. Gebruik hiervoor gewoon hetzelfde kookwater waar je de groenten in hebt geblancheerd.
  11. Neem een kleine steelpan of koekenpan en verwarm 2 eetlepels olijfolie.
  12. Voeg 1 teentje knoflook toe (fijngesneden), de gehalveerde cherrytomaatjes, basilicum en zout en peper en laat zachtjes sudderen.
  13. Neem een andere grote koekenpan of hapjespan en verwarm 2 eetlepels olijfolie.
  14. Fruit 2 fijngesneden teentjes knoflook in de olijfolie (ongeveer 2 minuten) op middelmatig vuur.
  15. Voeg de champignons toe (in kwarten gesneden) en bak ongeveer 3 minuten.
  16. Voeg alle geblancheerde groenten toe en bak ongeveer 3 minuten mee.
  17. Voeg de room, boter en Parmezaanse kaas toe en verwarm zachtjes.
  18. Breng op smaak met zout en lekker veel peper.
  19. Doe de gekookte spaghetti erbij en schep voorzichtig om.
  20. Serveer de spaghetti in diepe borden en schep er een lepel van het tomatenmengsel op.
  21. Garneer met de geroosterde pijnboompitten, verse blaadjes basilicum en grof geraspte vlokken Parmezaanse kaas.

Foodie Fredi Tip:
Heb je geen ijsblokjes in huis? Blancheer de groenten dan onder koud stromend water.

Advertenties

2 Comments

    • Foodie Fredi says:

      Glad you liked it Attique! Nice to know that you are still ‘working’ in the kitchen 😉
      If you want to share a good and typically Pakistani recipe (or other recipe), please let me know. I will try it myself first and then post it on my blog, and of course I will mention you as the source!
      Choedah hafez!

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: