Hartige pannenkoek met romige spinazie

Vandaag is het Nationale Pannenkoekdag! Wist je misschien niet…ik had er ook nog nooit van gehoord ;-). Blijkt een initiatief te zijn van de bekende bakproducten fabriek Koopmans. Het idee is uiteraard om zoveel mogelijk pannenkoekmix te verkopen. Maar er zit ook nog een maatschappelijke gedachte achter.

Onder het motto ‘Bak mee voor ouderen’ worden kinderen op school gestimuleerd om vandaag de ouderen in het zonnetje te zetten, door lekkere pannenkoeken voor ze bakken. Lief toch?

Pancake Day

Pannenkoekdag is trouwens overgewaaid uit Engeland, waar ze al eeuwenlang Pancake Day vieren op de dinsdag voorafgaand aan de christelijke vastenperiode. Vroeger mocht men tijdens het vasten namelijk 40 dagen lang geen eieren, melk en vet eten. En omdat men het zonde vond om al die ingrediënten weg te gooien, bakten ze er die dag nog even pannenkoeken van.

Ik bak mee!

Hoe dan ook, pannenkoeken eten is nog steeds een feest. Daarom maakt Foodie Fredi vandaag hartige pannenkoeken met lekkere romige spinazie. En iedereen boven de 60 jaar is van harte welkom om te komen proeven!

 

Hartige pannenkoek met romige spinazie

  • Aantal personen: 4
  • Tijd: 30 minuten
  • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
  • Afdrukken

Ingrediënten:

Voor de pannenkoeken:

  • 200 gram (tarwe)bloem of Pannenkoekmix (vooruit…we doen Koopmans)
  • 400 ml melk
  • 2 eieren
  • boter

Voor de spinazie topping:

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
  • 150 gram kipfilet (kan ook een restje zijn), in blokjes*
  • 300 gram versie spinazie, gewassen
  • 12 (half)zongedroogde tomaatjes
  • 40 gram geraspte Parmezaanse kaas + 10 gram voor garnering
  • 60 ml light room
  • Zeezout en versgemalen peper
  • Voor garnering: 2 eetlepels peterselie, gesneden

* Voor een vegetarische variant kun je de kip ook prima weggelaten

Bereiding:

  1. Bak de kipfilet (in blokjes) in een koekenpan gaar, met een beetje zout en peper. Je kunt ook prima een restje gekookte kipfilet gebruiken. Zet weg tot gebruik.
  2. Maak het beslag voor de pannenkoeken:
    – Doe de bloem of de pannenkoekmix in een mengkom en voeg er de helft van de melk aan toe. Roer met een garde of mixer ongeveer 2 minuten tot een glad beslag. Voeg al roerende de rest van de melk en de eieren toe. Het beslag mag geen klontjes meer hebben. Als je geen pannenkoekmix uit een pak hebt gebruikt, kun je tot slot een snufje zout toevoegen.
  3. Bak 4 pannenkoeken. Houd de pannenkoeken warm onder aluminiumfolie of in de oven op 50/60°C.
  4. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan of wok en bak hierin de knoflook en de kastanjechampignons ongeveer 3 minuten.
  5. Voeg de gebakken kip toe en de spinazie en roer tot de spinazie is geslonken.
  6. Voeg de tomaatjes, Parmezaanse kaas en de room toe en roer door elkaar.
  7. Breng op smaak met zout en peper.
  8. Leg een pannenkoek op een bord en serveer de spinaziesaus er bovenop.
  9. Garneer met Parmezaanse kaas en peterselie.

 

Advertenties

Geef een reactie!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: